Belföld

Dávid Ibolya összefogást sürget a gazdasági problémák orvoslására

Magyarországon olyan komoly gazdasági problémák vannak, amelyek már nem oldhatók meg a gazdaságpolitika, a monetáris politika szűk eszközeivel, a bajok orvoslásához széleskörű összefogásra van szükség - hangoztatta szerdán Szombathelyen Dávid Ibolya.

“A három százalékos kamatemelés a magyar gazdaság valóságos gyászjelentése” – mondta az MDF elnöke, az Országgyűlés alelnöke a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének rendezvényén tartott előadásában.

Hozzátette: a gazdaság talpra állításához egy nemzeti kerekasztal létrehozására lenne szükség, amelynek munkájába az érdekképviseleteket, a civil szervezetek és a gazdaság szereplőinek képviselőit is be kell vonni.

“A legfontosabb, ciklusokon átívelő gazdasági és társadalmi kérdésekben olyan társadalmi konszenzust kellene kialakítani, amelyet a politikai pártok is tiszteletben tartanak, és amelynek eredményeként elkezdődhet egy folyamatos építkezés” – mondta Dávid Ibolya. A legfontosabb, ciklusokon átívelő kérdések között a nagy elosztórendszerek reformját, az állam gazdasági szerepének meghatározását említette.

Szavai szerint véget kell vetni annak, hogy négyévente “újra kitaláljunk egy világot”, mint ahogyan nem tartható az a gondolkodásmód sem, amely szerint gondoskodó államra van szükség. “Eljött az ideje egy pragmatikus, konzervatív szemléletű gazdaságpolitikának, egy olyan jobboldali párt pedig mint az MDF csak ennek a gazdaságpolitikának az érvényesítését tűzheti ki céljául” – fejtette ki a pártelnök.

Dávid Ibolya kijelentette: “először a gazdaság alapjait kell megteremteni és csak azután lehet aláhúzni azokat a szociális célokat amelyeket fontosnak tartunk”. Hozzáfűzte: az MDF Bod Péter Ákos vezetésével kidolgozta gazdasági alapvetéseit. Ezt széles körben meg kívánják vitatni a civil szervezetek és a gazdaság képviselőivel is.

Az európai uniós csatlakozásról szólva Dávid Ibolya úgy vélekedett, hogy Magyarország nem készült rá fel eléggé. Szavai szerint a gazdasági és pénzügyi világ változásai közepette most dől el, hogy mely ország lesz a térség központja a Balkán kapujában. “Magyarország azonban ma már nem áll a vezető helyen a csatlakozó országok között” – állapította meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik