Belföld

Megszavazták a gyűlöletbeszéd elleni törvényt

Az Országgyűlés a Büntető törvénykönyv közösség elleni izgatásra vonatkozó paragrafusának módosításával 184 igen, 180 nem szavazattal újraszabályozta a gyűlöletbeszéd szankcionálását.

A Büntető törvénykönyv gyűlöletbeszédre vonatkozó paragrafusainak módosításáról a 184 igen szavazat az MSZP és az SZDSZ frakciójából érkezett, míg a nem gombot 153 fideszes, 16 MDF-es, nyolc SZDSZ-es, két független és egy MSZP-s képviselő nyomta meg.

Az eddigi szabályozás szerint “aki nagy nyilvánosság előtt a magyar nemzet, valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

A módosítás nyomán az “uszít” szót az “izgat” kifejezésre cserélte a törvényalkotó, és az “erőszakos cselekmény elkövetésére hív fel” fordulattal egészítette ki, továbbá beiktatott egy második bekezdést. Ez akár három évig terjedő szabadságvesztéssel szankcionálja az olyan magatartást, amely azáltal sérti az emberi méltóságot, hogy a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási hovatartozás miatt becsmérel, megaláz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik