Belföld

A Netrisk a PSZÁF-hez fordul

Érvényesnek tartja az ügyfelek nevében általuk leadott kötelező gépjármű biztosítás felmondásokat Haraszti Zsolt a Netrisk online biztosítási alkuszcég ügyvezetője.

Haraszti Zsolt, a Netrisk ügyvezetője a FigyelőNet kérdésére elmondta: azon ügyfeleiknek vállalták a kötelező gépjármű biztosítások lemondását, illetve az új biztosítás megkötését, akik ezt az igényüket november 28-ig eljuttatták hozzájuk. Cégük azonban december 1-én három biztosítási cégtől – Allianz Hungária, Generali-Providencia, OTP-Garancia – kapott egy-egy, egymásra kísértetiesen hasonlító levelet. Ezekben alaki és tartalmi hibákra hivatkozva kétségbe vonták a felmondások érvényességét. Alaki hibának azt rótták fel, hogy az ügyfelek egy része faxon adott megbízást a Netrisknek, tartalmi hibaként pedig azt vetették fel, hogy alkuszi megbízásuk nem egyedi, hanem általános. Haraszti Zsolt elmondta, hogy három független ügyvédi iroda véleményét kérték ki, s mindegyik azt a jogi szakvéleményt adta, hogy a faxüzenet megfelel az írásbeliség követelményének, miként az általános – teljes körű ügyintézésre vonatkozó – alkuszi megbízás sem lehet kizáró ok.

A Netrisk ügyvezetője hétfőn 14 órakor állásfoglalási kérelmet nyújtott be a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez.


Allianz Hungária: vannak korrekt brókercégek


Dr. Kálózdi Tamás, az Allianz Hungária vezérigazgató-helyettese azt hangsúlyozta, tartalmi hiányosságok esetén a társaságnak nincs is joga elfogadni a megbízásokat. A Netrisk-től kapott dokumentumok esetében nem derült ki, hogy az ügyfelek pontosan mire is adtak megbízást: kötelező biztosításra vagy CASCÓ-ra, illetőleg, hogy melyik gépjármű szerződéséről van szó. Hozzátette: van olyan internetes alkuszcég, amely jogilag – tartalmilag és formailag – pontos megbízásokat küldött, s így az ügyfeleik biztosítás-lemondását elfogadták. A vezérigazgató-helyettes bízik benne, hogy a PSZÁF állásfoglalása nyomán egyértelművé válik a helyzet. Mint mondta, az 5600 érintett ügyfél érdekeinek figyelembevételével kívánnak az ügyben eljárni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik