Belföld

Aggodalmak az euróövezetben az erős euró miatt

Miután hónapokig nyugalmat színlelve figyelték az euró drágulását, az európai feldolgozóipari vállalatok most már leplezetlenül aggódnak a közös valuta külpiaci felértékelődése miatt.

A Dow Jones Euros Stoxx mutatóban lévő cégeknek több mint a fele jelentős exportőr az Egyesült Államokba. Számos cég védekezik fedezeti ügyletekkel, de a befektetők akkor sem feledkeznek meg arról, hogy bármiképp növekszik a nyereségük, az amerikai üzletekből származó nyereség olyan valutában van, amely már eddig 25 százalékkal gyengült egy év alatt. A német Siemens, a ThyssenKrupp és a német vegyipari vállalatok szövetsége a múlt héten már megkongatta a vészharangot.


A ThyssenKruppnál, a rozsdamentes acélféleségek legnagyobb gyártójánál a világon, 1,25-1,30/dollárnál erősebb euró esetén nagy veszélyt látnak. Pedig a ThyssenKrupp más oldalon még jól is jár az olcsó dollárral, hiszen a szenet és a vasércet dollárért szerzi be. Pénteken az euró eddigi csúcsára emelkedett, 1,2162 dollárt érve el. A német vegyipari szövetség (VCI), benne a BASF-fel, a Bayerral és a Degussával, a jövő évi előrejelzéseit korábban 1,15-1,20/dolláros euróra alapozta.


“1,20/dollár fölött baj lesz az értékesítéssel és a nyereséggel” – mondta most a VCI elnöke, Jürgen Hambrecht. Fedezeti ügyletekkel védekezik az EADS, a Volkswagen és a Porsche is. “1,20/dollárnál még talán nem sérül a fellendülés irányzata, de 1,30/dollárnál már át kellene írni az előrjelzéseinket” – mondta a német gépgyártók szövetségének (VDMA) fő közgazdásza, Ralph Wiechers. A dollár gyengülését eddig még ellensúlyozta a gyors amerikai fellendülés, de az euró további erősödése most már megárthat az európai exportnak, amely az utóbbi időben a lassan elkezdődött gazdasági javulás fő, ha nem éppen egyetlen húzóereje volt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik