Belföld

Adózás – vissza nem térő alkalmak

Még mindig nincs elkésve az, aki csökkenteni akarja a 2003-as évre fizetendő adóját. Már csak azért is érdemes, mert számos kedvezményt az idén lehet utoljára igénybe venni.

Jövőre akár több százezer forinttal is megcsappanhat a házi kasszája a magasabb jövedelemkategóriába tartozó – a bruttó 300 ezer forint felett kereső – adózóknak. Akinek például havi bruttó félmillió a bére, s lakáskölcsöne is van, 2004-ben éves szinten mintegy 340 ezer forinttal alacsonyabb nettó jövedelmet vihet majd haza, mint az idén. Hiába csökkennek ugyanis a személyi jövedelemadó-kulcsok, a nyugdíjjárulék-plafon megemelése és számos adókedvezmény megszüntetése, korlátozása miatt ugyanakkora bruttó bérből jóval kevesebb nettó summa vándorolhat a zsebünkbe.

Sulinet-kedvezmények

 

Most debütálnak a Sulinet Expressz adókedvezményei is. A 3 évre szóló adómegtakarítási program keretében 60 ezer forinttal – de legfeljebb a vételárral – csökkenthetjük a 2003-ra fizetendő adónkat, ha a kapcsolódó listán szereplő számítástechnikai eszközökből vásárolunk. E lehetőséggel további 2 esztendőn keresztül élhetnek még maguk a diákok, a tanulók szülei és a pedagógusok. A kedvezményt egy gyermek szülei együtt is érvényesíthetik, sőt, ezen felül a tanuló is élvezheti, ha maga is adózik. Ha nem egy egységként, azaz csomagban, hanem részenként vásárolunk számítógép-konfigurációt, akkor külön nevekre is kiállathatók a számlák, vagyis a két szülő és a diák visszaigénylésével a számítógép ára összességében akár 180 ezer forinttal is csökkenthető. Az alkatrészek közül csak az alaplap és a tápegység nem kapható a program keretében. Érdemes megfontolni az előrehozott vásárlást is, mert jövőre a listáról bizonyos termékek lekerülnek, így például a digitális kamera 2004-ben már nem lesz a visszaigénylésre jogosító körben. A képzést is honorálja valamelyest az adórendszer. Ha valaki felnőtt oktatásban vett részt az idén, akkor a tandíj 30 százalékát, de maximum 60 ezer forintot visszakaphat az adójából. E kedvezményt azonban össze kell vonni a sulinetessel, azaz a kettőre együtt él a 60 ezer forintos korlát. 

Tőzsdei érvágás

A tőzsdézők számára az egyik legnagyobb érvágás, hogy a jövő évre vonatkozó szja-törvények értelmében megszűnik az adóhitel 1995 óta működő intézménye. Noha 2003-ban még kihasználhatók az adóhitel-lehetőségek, Kerekes Anikó, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének alelnöke ezt nem javasolja, mert így sokkal nagyobb kedvezményt lehet érvényesíteni a visszafizetés során. Aki ugyanis az idén már nem növeli az adóhitelét, annak mindössze a fennálló összeg 55 százalékát kell visszafizetnie, amennyiben 2004. október végéig törleszt. Ugyanakkor a szakember az idei csökkentést sem javasolja, hiszen a jövő évi kedvezményes visszafizetés jóval előnyösebb lehet.

Újabb csapás az adózókra, hogy tetemesen csökken jövőre a lakáscélú hitelek adókedvezménye. Az idén még az éves törlesztés 40 százalékát, legfeljebb 240 ezer forintot lehet az adónkból visszaigényelni. Ha azonban a lakáshitel felvevője az idén azért nem igényelheti vissza az maximumot, mert az eddigi törlesztések összege még nem érte el a kedvezmény feltételéül szabott 600 ezer forintot, akkor érdemes előtörlesztést végrehajtani, hiszen annak 40 százalékát – természetesen a 240 ezer forintos felső határral – néhány hónapon belül visszakapja. Ezért azonban külön díjat szednek, sőt, egyes bankok nem is engedélyezik az előtörlesztést.

Nyugdíj előtt

Tovább apasztja a pénztárcánkat, hogy 2004-től megszűnik a nyugdíjjárulék és a magán-nyugdíjpénztári tagdíjbefizetés adókedvezménye. Az idén még a befizetés 25 százalékával csökkenthetjük az adónkat, így különösen a nyugdíj előtt álló, magán-nyugdíjpénztári tagok gondolkodhatnak azon, hogy az év vége előtt növeljék tagdíjbefizetésüket (a jövedelemből automatikusan átutalt 7 százalék helyett 10 százalékra), hiszen annak negyedét visszakaphatják. Az év végét megelőzően az önkéntes nyugdíjpénztárak népszerűsége is megnő, ezúttal is érdemes áttekinteni a befizetéseket, mert a pénztárakban elhelyezett összeg 30 százalékával – de legfeljebb 100 ezer forinttal, a 2020. előtt nyugdíjas korúvá válóknak pedig 130 ezer forinttal – csökkenthető az adó. (Jövőre bővülnek a kedvezmények.)

Ugyancsak adóoptimalizálási okokból nőnek meg év végén az életbiztosításokra fordított összegek. Az idei esztendő újdonsága, hogy immáron nem csak az éves befizetés után lehet 20 százalékot visszaigényelni, de – amennyiben van ilyen – a 2002-höz viszonyított növekmény 10 százalékával tovább mérsékelhetjük az adónkat. A két kedvezmény együttes összege azonban nem haladhatja meg a 100 ezer forintot. 


A teljes cikket elolvashatja a Figyelő 49. számában!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik