Belföld

Légibalesetet szenvedett a lengyel miniszterelnök

Leszek Miller nagyon jól érzi magát, jó pszichikai és fizikai formában van az általa elszenvedett sérülésekhez képest - közölte pénteken reggel a lengyel miniszterelnököt ápoló varsói belügyminisztériumi kórház igazgatója.

Leszek Miller lengyel miniszterelnöknek eltört két csigolyája abban a balesetben, amely csütörtökön este történt az őt és kíséretét szállító helikopter kényszerleszállásakor.

Miller péntek reggel a kórházból telefonon nyilatkozott a Radio Zet kereskedelmi rádiónak. Azt mondta, hogy ha gipszben is, de mindenképpen elmegy az EU jövő heti brüsszeli kormányközi csúcsértekezletére, amelyen a résztvevők a tervek szerint elfogadják az unió alkotmányos szerződésének végleges formáját. “Meg se fordul a fejemben, hogy hiányozhatok Brüsszelből” – hangsúlyozta.

Marcin Kaszuba kormányszóvivő viszont a miniszterelnökkel folytatott beszélgetés után úgy nyilatkozott, hogy Miller “nem a legjobban érzi magát”, mellkasi és gerincfájdalmai vannak. Megerősítette, hogy a kormányfő feltett szándéka: mindenképpen elmegy a december 11-12-i brüsszeli csúcsra, sőt még előtte – december 9-én – Londonban Tony Blair brit miniszterelnökkel is szeretne találkozni.

Az igazgató főorvos nem tudta megmondani, hogy Miller mikor hagyhatja el a kórházat. Néhány napos kórházi tartózkodásra mindenképpen szükség lesz, és a miniszterelnök “inkább a jövő hét végén, semmint elején” távozhat – mondta. Orvosai azt tanácsolják neki, hogy a következő két-három napban ne keljen fel az ágyból, hanem pihenjen. Csak a vasárnapi konzílium után születik döntés arról, hogy kap-e rögzítőkötést, de – az igazgató főorvos meggyőződése szerint – erre alighanem szükség lesz. A baleset sérültjeit több varsói kórházban helyezték el, állapotuk megfelelő, egyet közülük az éjjel megoperáltak, de ő sincs életveszélyben.

Miller csütörtökön Alsó-Sziléziába látogatott, ahol megnyitotta az A4-es autópálya nemrég elkészült újabb szakaszát, majd Lubinban részt vett a bányásznapi ünnepségeken. Varsó felé visszaúton, este fél hétkor, amikor a helikopter már leszálláshoz készülődött a varsói Okecie repülőtéren, motorhiba miatt a pilóta kényszerleszállást hajtott végre a fővárostól 20 kilométernyire délre, Piaseczno mellett, amelynek során a jármű a földbe csapódott.

Marcin Kaszuba kormányszóvivő közölte, hogy a miniszterelnököt és kíséretét szállító Mi-8-as szovjet helikoptert 1977-ben gyártották, és tavaly májusban volt nagyjavításon. A helikopter fedélzetén 15 személy tartózkodott, köztük Aleksandra Jakubowska, a miniszterelnök politikai kabinetvezetője. Valamennyiüket kórházba szállították, kisebb-nagyobb sérülésekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik