Belföld

267 forint körül mozog az euró – déli összefoglaló

Pénteken dél körül 267,50/268,00 forinton jegyezték az eurót a reggeli 267,00/45 forintos árfolyamhoz képest. A forint 5,17 százalékon állt a sáv erős oldalán dél körül, 19 bázisponttal gyengébben a nap eleji helyzeténél. A nap folyamán 265-270 között mozoghat a jegyzés.

Délelőtt e sáv közepén állt az euró, s amíg innen nem mozdul el, nagyobb érdeklődés sem várható – vélekedett a szakember. A jelek szerint a 266-os szint alatt már komolyabb euróvevők léphetnek a piacra, míg 269,50 körül az eladói oldal élénkülhet meg.

A délelőtt folyamán az elmúlt napokhoz képest sokkal nyugodtabb és alacsonyabb forgalmú kereskedés folyt, az árfolyamok is jóval keskenyebb sávban ingadoztak, mint az elmúlt egy hétben – mondják a dealerek. Napközben nem várnak az elmúlt napokhoz hasonló nagy volatilitást, mérsékeltebb árfolyammozgásra számítanak.

Megindult az állampapír-piac

Az állampapír-piacon 11 óráig alacsony forgalomról, és a vételek nyomán néhány bázispontos hozamcsökkenésről számoltak be a dealerek. Ezután azonban profit kivétel jelei mutatkoztak a piacon, a hozamszint pedig 10-20 bázispontos emelkedést mutat.

Az állampapír-piacon fél tízig nem volt üzletkötés, a hozamok nem változtak a csütörtök délutáni jegyzésekhez képest. Az egyéves államkötvény másodpiaci hozama 12,26 százalék, a háromévesé 11 százalék volt előző nap záráskor.

A forint a mai nap folyamán

A forint 4,98-5,17 százalék között mozgott a sávon belül délig, az euróval 267,0 és 268,30 forint között kereskedtek. A nap további részében sem számítanak jelentős változásra. A kereskedés első félórájában mintegy 50 fillérrel gyengült a forint az euróhoz képest. Kilenc óra előtt 266,50/267,00 forint volt a közös európai valuta árfolyama.

Csütörtökön piaczáráskor, 16 óra körül még 270,30/50 forint volt az euró jegyzése, a forint ekkor 4,24 százalékon állt a sáv erős oldalán. A hivatalos kereskedés után londoni és amerikai befektetők erőteljes forintvásárlásai 266,55/85 forintra szorították le az euró árfolyamát.

A dollár árfolyama reggel 220,90/221,30 forint volt, szemben az előző nap délutáni 221,00/80 forinttal.

A hosszabb lejáratokon csökkennek a kamatok

Az overnight kamatok 11,50/70 százalékon álltak, ez megegyezik az előző napi kamatszinttel. A hosszabb lejáratokon délig 30-50 bázisponttal csökkentek a kamatok. Az egy hónapos hiteleket 13,20 százalékon jegyezték az előző napinál 50 bázisponttal lejjebb, az egy éveseket pedig 30 bázisponttal alacsonyabb, 12,30 százalékos kamatra lehetett felvenni.

A hajszának nincsen vége

Bár a jegybank és a Pénzügyminisztérium (PM) mindent megtesz a forint stabilizálásáért, a JP Morgan hosszú távon lát problémákat – mondta a Napi Gazdaság kérdésére a pletykák szerint a forintpiacon meglehetősen nagy aktivitást kifejtő, az év eleji spekulációval is összefüggésbe hozott befektetési bank londoni elemzője. Véleményük szerint a Magyar Nemzeti Bank és a PM erőfeszítései ellenére még mindig bizalmatlanok a befektetők, akik egyelőre meg akarnak válni forintban denominált eszközeiktől.

A JP Morgan szerint a befektetőknek olyan sok veszteséget kellett elviselniük ebben az évben, hogy sokan már az „olcsó bevásárlástól” is ódzkodnak. A JP Morgan elemzése szerint a forintpiac egészen addig nem nyugszik meg, amíg a fiskális politika nem lép és a fizetési mérleg nem javul. Az államadósságot finanszírozó külföldi portfólióberuházások nélkül a forint igencsak sérülékeny marad, mivel a fizetési mérlegnek havonta 0,5 milliárd dollár a forrásigénye. Bár a piac most támogatja a forintot, az árfolyam újra elindulhat felfelé – utalt a tegnap történtekre a JP Morgan.

Hasonló következtetésre jut egy másik befektetési ház, a Crédit Agricole Indosuez is, amely szerint az egyensúlyi árfolyam valahol 290 forint körül van, tehát még a jelenlegi árfolyam is túlértékelt. A cég ezért inkább lengyel és cseh befektetéseket javasol legfrissebb elemzésében.

Kedvező hatást gyakorolt a forint árfolyamára, hogy visszaköltözött az élet az állampapírpiacba – értékelt lapunknak Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője. Ez azonban még távol van a kormány és a jegybank által megcélzott 250-260 forintos sávtól. Ráadásul az elemző szerint ez a szűk árfolyamsáv szinte felhívást jelent a támadásra. Véleménye szerint az eseménytelen nap egyik oka, hogy kevés hivatalos és félhivatalos nyilatkozat látott napvilágot – írja a Napi Gazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik