Belföld

Külügyi jelentés az iraki halálesetről

A külügyi tárca közreadta az Irakban elhunyt magyar fiatalember haláláról szóló jelentést. Az amerikai fél hivatalos beszámolója még várat magára - írja a Magyar Hírlap.

Varga-Balázs Péter november 17-én este Irak egyik legveszedelmesebb részén, al- Ramadi, al-Habbanija térségében, éjjel, nagy sebességgel közelítette meg az amerikaiak útlezárását, a katonák fényjelzéseire, a nyomjelző lövedékekkel leadott figyelmeztető lövésekre nem reagált, továbbhaladt, mire az amerikaiak tüzet nyitottak. Így összegezhető a Külügyminisztérium kéttagú tényfeltáró bizottságának jelentése a november 17-én este történt tragikus eseményről, amelynek során életét vesztette egy 27 éves magyar fiatalember. A jelentés nem keres felelősöket, és nagy vonalakban megegyezik az Irakban állomásozó amerikai hadsereg által adott, Varga-Balázs Péter tragikus halála kapcsán kiadott első híradással.

Mint Tóth Tamás külügyi szóvivő kedden hangsúlyozta, a magyar külügyminiszter által elrendelt vizsgálat nem az egyéni felelősség megállapítására (noha erre a történtek lehetőséget kínálnak), hanem a megelőzésre, a kivizsgálásra összpontosít. A kérdésre, vajon a magyar Külügyminisztérium tiltakozik-e az amerikaiaknál, a szóvivő kitérően annyit válaszolt, megvárják az amerikaiak által megígért végleges, hivatalos jelentést.

A tragikus esemény estéjén az amerikaiak gyanús, út menti bombának látszó tárgyat fedeztek fel az osztott pályás, kétszer kétsávos (nem autópálya) főútvonalon.

Ezért még sötétedés előtt lezárták az úttest bomba felé lévő két sávját, amelyen keresztben felállítottak egy Humvee típusú, M2-es nehézgéppuskával felszerelt járművet. Varga-Balázs Péter a teljes sötétség beállta után közelítette meg mintegy 110 kilométeres sebességgel vezetve a KIA-pickup fehér kisteherautót. Mellette ült a ToiFor cég egyik iraki alkalmazottja, Tarek Nadzsi Szigil. Előtte már az amerikaiak 40-50 autót visszafordítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik