Belföld

A nagy árkülönbségek ellenére nem vásárolnak külföldön az európaiak

Mielőtt őrült karácsonyi bevásárlásba kezdene a lelkes EU- polgár, érdemes figyelembe vennie, hogy az euró bevezetése ellenére bizonyos tagállamokban az árak akár negyven százalékkal is meghaladhatják az EU átlagot – mutat rá az EUobserver által közölt felmérés.

A szembeszökő különbségek ellenére a vásárlók nem használják ki a drasztikus árkülönbségekből származó előnyöket – állítja a kedden nyilvánosságra hozott Eurobarometer-felmérés.


Idén az EU polgárok csupán 12 százaléka vásárolt más tagállamokban, egy százalékkal kevesebben, mint tavaly. A legmozgékonyabbak a luxemburgiak voltak: ők a vásárlások negyvennyolc százalékát bonyolították le más államokban, a spanyolok három százalékával szemben, ők vásárolnak a legkevésbé külföldön.

Az euró bevezetése sem bátorította a határon túli vásárlásokat, a megkérdezettek mindössze tizenöt százaléka vallotta, hogy a közös pénznem külföldi bevásárlásokra buzdítaná őket. Az alacsony érdeklődést a nyelvi különbségekkel és nemzetközi reklámkampányok hiányával magyarázzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik