Belföld

A vártnál jobban indult a CA Tőkepiaci Alap

A vártnál jobban startolt a zárt végű CA Tőkepiaci Alap, amelyet a PSZÁF a napokban vett nyilvántartásba. A befektetők az indexemelkedés 108,36 százalékát is megkaphatják.

Az alapkezelő november 26-án már meg is kötötte az alap működéséhez szükséges ügyleteket, amelyek a korábbi tervekhez képest jobban alakultak. A tőkegarantált, nemzetközi részvényindexekhez kötött hozamú alap ugyanis a tőke visszafizetését kamatozó befektetésekkel, a részvényhozamot pedig opciós ügyletekkel biztosítja befektetői számára.

Ezeket az ügyleteket úgy sikerült megkötni, hogy a várható részvényindex-emelkedésnek a 108,36 százalékát is ki tudják majd fizetni a befektetőknek, holott az eredeti szabályzatban 50 és 100 százalék közötti mérték szerepelt. (Mivel eleve kikötötték, hogy a részvényindexek – az S&P 500 és a DJ EuroStoxx 50 – maximum 80 százalékos emelkedéséig számolnak, ez azt jelenti, hogy nem 80, hanem 86,69 százalék lehet az alap maximális hozama.)

Mivel a 100 százalékos részesedési plafon szerepel az alap kezelési szabályzatában, ezért az alapkezelő kezdeményezni fogja annak módosítását a PSZÁF-nál. Ez persze maximális mértékben a befektetők érdekeit szolgálja, akiknek így javulnak a hozamkilátásai. Ehhez már csak a tőzsdei részvényáraknak kell emelkedniük.

A jobb feltételek feltehetően annak is köszönhetők, hogy az állampapírhozamok időközben jelentősen emelkedtek. Hiszen így kevesebb kamatozó eszköz elegendő ahhoz, hogy a lejáratra, 2006. november 30-ára a félretett tőke pontosan kitegye az 1,352 milliárd forintos indulótőkét és ráadásul többet lehetett részvényopciókra költeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik