Belföld

Medgyessy a diplomáciai “nagyhétre” Brüsszelbe utazott

Brüsszelbe érkezett vasárnap este Medgyessy Péter miniszterelnök, aki a következő napokban az Európai Bizottság elnökével és két tagjával, majd a belga, szerdától pedig a luxemburgi vezetőkkel folytat megbeszéléseket.

A kormányfő hivatalos programja hétfő reggel Michel Barnier-vel, az Európai Bizottság regionális kérdésekért felelős tagjával, majd Romano Prodi bizottsági elnökkel tartandó találkozókkal kezdődik.

Barnier az intézményi reformokért is felelős biztos, s közvetlenül a kormányközi konferencia (IGC) Nápolyban tartott külügyminiszteri konklávéja után a vele, illetve Prodival tartandó megbeszéléseken minden bizonnyal szóba kerülnek az IGC záró szakaszával kapcsolatos kérdések.

Medgyessy Péter kedden a belga vezetőkkel, köztük Guy Verhofstadt kormányfővel tárgyal. Szerdán továbbutazik Luxemburgba, ahol találkozik Jean-Claude Juncker miniszterelnökkel, és felavatja Magyarország újonnan megnyitott luxembourgi nagykövetségét.

Diplomáciai “nagyhét” Brüsszelben

A NATO átalakulásának menete, a katonai szövetség különböző békefenntartó akcióinak alakulása és az Európai Unió önálló védelmi politikájának kialakítása – e három nagy témáról cserélnek véleményt a NATO-tagállamok védelmi miniszterei hétfőn és kedden, szokásos év végi találkozójukon Brüsszelben, s ugyanerről lesz szó a NATO-külügyminiszterek csütörtöki-pénteki tanácskozásán is, szintén a belga fővárosban.

A “diplomáciai nagyhét” legfontosabb témájának ez utóbbi tűnik, különösen, hogy az EU-tagállamok és a jövőre csatlakozó országok külügyminiszterei hét végi nápolyi találkozójukon az EU-védelem ügyében egyfajta áttörést értek el. Az Egyesült Államok támogatja az európai védelmi képességek fokozását, azt viszont határozottan ellenzi, hogy az EU saját katonai akcióihoz önálló tervező, irányító parancsnokságot hozzon létre.


Washington attól tart, hogy ez riválist teremt a NATO-nak, s ráadásul az egész elképzelést felesleges pénzpocsékolásnak tartja, hiszen az EU – egy korábbi megállapodás értelmében – bármikor számíthat a NATO tervező-irányító struktúráinak segítségére. Az Európai Unió három nagyhatalma, Franciaország, Németország és Nagy-Britannia között létrejött egyezség viszont szükségesnek tartja, hogy az EU rendelkezzen önálló tervező “kapacitással”, s ennek keretében az EU katonai vezérkarát akarja felfejleszteni – igaz, az amerikai aggodalmak miatt azt a testületet más feladatokkal, például polgári válságkezeléssel is megbízva.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik