Belföld

Javuló feldolgozóipari beszerzőimenedzser-mutatók

Az euróövezeti feldolgozóipar Reuters kezelte beszerzőimenedzser-mutatója 52,2 pont novemberről.

Októberben 51,3 pont, szeptemberben 50,1 pont, augusztusban 49,1 pont, júliusban 48,0 pont, júniusban 46,6 pont, májusban 46,8 pont, áprilisban 47,8 pont, márciusban 48,4 pont, februárban 50,1 pont, januárban 49,3 pont volt az euróövezeti mutató, és a megelőző négy hónapban is a teljesítmény lassulását jelezte. Novemberben a mutató harmadik hónapja jelezte az ágazat átlagos teljesítményének növekedését az euróövezetben.


A mutató szeptemberben jelezte először a teljesítmény javulását hathavi visszaesés után. Elemzők szerint a februári egyszeri kiugrással ellentétben a mostani, háromhavi javulás irányzatot jelez: az elkövetkező hónapokban várhatóan tovább javul az euróövezeti feldolgozóipar, habár a foglalkoztatás bővülése ezt csak késve kíséri majd. A foglalkoztatás még novemberben is csökkent az euróövezeti feldolgozóiparban, habár lassabban, mint októberben. A novemberi mutató egyebekben is a fellendülés bizonytalanságát jelezte: a vállalatok általában óvakodnak még a kapacitások bővítésétől is, miközben az erős euró fékezi az exportot, és több országban a hazai kereslet is gyenge még.


Elemzők egyöntetű véleménye, hogy az Európai Központi Bank kamatcsökkentése kizárható, habár az e heti kamatértekezlettől még emelés sem várható, az euró felértékelődése és a fellendülés egyenetlensége miatt. Az EKB idén két ízben csökkentette irányadó kamatminimumát: június elején fél százalékponttal 2,00 százalékra, történelmi mélypontra, és előzőleg március elején, negyed százalékponttal.


A három legnagyobb euróövezeti gazdaságban is növelte teljesítményét a feldolgozóipar novemberben, de a kép vegyesen alakult. Az olasz mutató 52,3 pontra emelkedett az októberi 51,8 pontról, második hónapja jelezve a teljesítmény növekedését, de a részmutatók gyenge hazai keresletre és csak lassan növekvő exportkeresletre utaltak. A francia mutató 52,7 pont novemberről az októberi 51,0 pont után, szintén második hónapja jelezve teljesítményjavulást. Németországban novemberben harmadik hónapja javult a feldolgozóipar teljesítménye, azonban a német mutató a teljesítménynövekedés némi lassulását jelezte: 51,1 pont lett novemberről az októberi 51,2 pont után. Augusztusig egész évben 50 pont alatt volt a német mutató, végig a feldolgozóipar teljesítményének csökkenését jelezve. Novemberben az új megrendelések biztatóan szaporodtak Németországban, de a foglalkoztatás csökkent.


Az euróövezeti mutató megjelenése után az euró 1,2002 dollár volt a londoni bankközi piacon, a reggel 1,2004-1,1993 dollár között olcsóbbodó irányzat után. Ugyanakkor a frankfurti értéktőzsde irányadó mutatója, a DAX-30 48,55 pontos nyereségnél tartott, a reggel 6,77-55,71 pont között növekvő nyereségek után. Pénteken 0,96 pontos, azaz 0,03 százalékos nyereséggel 3745,95 ponton zárt az irányadó mutató.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik