Belföld

Handelsblatt: az MNB meghúzta a vészféket

A Magyar Nemzeti Bank meghúzta a vészféket - írta hétfői számában a Handelsblatt német gazdasági-pénzügyi lap, emlékeztetve arra, hogy a jegybank 9,5 százalékpontról 12,5 százalékpontra emelte az alapkamatot, "ami rekord a térségben".

A Handelsblatt ismertette a Medgyessy-kormány inflációs célkitűzéseit, megjegyezve, hogy “külföldi megfigyelők szerint a kormánynak még bizonyítania kell, hogy rendelkezik-e a szükséges politikai érdekérvényesítő képességgel”.


Budapesti elemzőkre hivatkozva írta a lap, hogy “a nemzeti bank kamatemelése esetleg azért is lett ilyen drasztikus, mivel az MNB elnöke, Járai Zsigmond, aki közelebb áll a Fidesz polgári mozgalomban megtestesülő politikai ellenzékhez, mint a balliberális kormányhoz, föltehetően növelni akarta a kormányra nehezedő nyomást.


A központi bank sebezhetővé vált, mivel engedett a külföldi befektetők magasabb kamatokra vonatkozó kívánságának” – állapította meg a Handelsblatt budapesti elemzőkre hivatkozva.


Közölte az Inter-Europa Bank egyik szakemberének véleményét, aki szerint “kedvezőtlen esetben az intézkedés további spekulációkat válthat ki, és ezzel együtt forintpapírok eladását okozhatja.”


A Frankfurter Allgemeine Zeitung korábban azt írta, hogy “a magyar pénzügypolitika, amely cikcakkjaival már az év elején fejcsóválást váltott ki, és a nemzetközi spekuláció előtt jó nyerési esélyeket nyitott meg, ezúttal is, úgy tűnik, a spekulánsokat invitálja.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik