Belföld

Gyengült az euró a dollárral szemben

Történelmi csúcsra erősödött az euró a dollárral szemben hétfőn az ázsiai kereskedelemben részben a dollár jennel szembeni gyengülése, részben a dollár iránt megnyilvánuló általános bizalmatlanság hatására.

Az ázsiai piacok zárására azonban a közös európai fizetőeszköz gyengült valamelyest a tokiói tőzsde erősödése nyomán. A devizapiacokra ismét nagy hatást gyakorolhatnak az amerikai acéliparral kapcsolatos kormányzati intézkedések.


Hírügynökségi jelentések szerint az Egyesült Államok visszavonja az acélimportra kivetett behozatali vámokat, hogy elejét vegye egy kereskedelmi háborúnak. Az amerikai protekcionista politika folytatódásával kapcsolatos félelmek jelentős szerepet játszottak a dollár gyengülésében. “Továbbra is kedvezően látjuk a helyzetet az euró szempontjából.


A jó amerikai makroadatokat már megemésztette a piac, s pozitív meglepetésekre számítunk az eurózónából” – mondta a Reutersnek Shahab Jalinoos, az ABN Amro londoni devizastratégája. Jalinoos szerint a dollár számára kedvező lehet, ha Bush elnök visszavonja az acélimportra kivetett szankciókat. A reggeli európai kereskedelemben az euró hajszállal 1,20 dollár alatt forgott, korábban 1,204-en állt stabilan a jegyzés. Az euró gyengült a jenhez képest is, 131,06 jenen forgott, miután a kereskedési nap korábbi szakaszában szeptember közepe óta a legmagasabb szintre, 132,28 jenre drágult.


A Washington Post hétfői száma szerint Bush elnök várhatóan még e héten eltörli az acélimportra kivetett vámokat. A devizapiacok nagy érdeklődéssel várják az amerikai feldolgozóipar konjunktúráját mutató feldolgozóipari beszerzői menedzser indexet. Ennek novemberi várható értéke 58 pont a Reuters elemzői konszenzusa szerint. A kereskedők kicsit más véleményen vannak, a Deutsche Bank és a Goldman Sachs által a gazdasági mutatókra képzett derivatívák kereskedelme alapján a piac 56 pontra számít. Az eurózóna feldolgozóipari beszerzői menedzser indexének értéke novemberben 52,2 pont volt, a piaci konszenzus 52,5 pontra számított az egy hónappal korábbi 51,3 pont után.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik