Belföld

Csökkenti az orosz exportot az EU terjeszkedése

Bővítése után az Európai Unió "ellenőrző hányadra" tesz szert az orosz külkereskedelemben, összességében mégis csökken az Európába irányuló orosz export.

Jelenleg az orosz kivitel mintegy 35 százaléka irányul az EU-ba, és ez a hányad több mint 50 százalékra nő majd, miután az unió tíz új taggal bővül – állapította meg Viktor Hrisztyenko orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn, orosz és európai gyáriparosok moszkvai kerekasztal-beszélgetésén.

Mindamellett German Greif gazdasági miniszter szerint az EU-orosz áruforgalom volumene a bővítés után több száz millió dollárral fog csökkenni az Oroszországot érő korlátozások miatt. -A belépőknek alkalmazkodniuk kell az EU egységes szabványaihoz, és tanúsítaniuk kell, hogy az Oroszországból importált áruk megfelelnek ezeknek. Ez máris némi nehézséget okozott az orosz energia-, autó- és atomipari exportban – jegyezte meg Hrisztyenko, közös minősítő központok létrehozását ajánlva Oroszországban és az EU-ban. Hrisztyenko bírálta az EU dömpingellenes gyakorlatát is – jelentette a RosBusinessConsulting cég internetes híranyagában.

Greif teljesen elfogadhatatlannak nevezte az EU által Oroszországnak a Kereskedelmi Világszervezetbe való belépéséhez támasztott feltételeket. Mint mondta, Oroszország csak fokozatosan fogja növelni belső energiaárait, amelyek 3-4-szer alacsonyabbak, mint az európaiak. Ugyanakkor elismerte, hogy hazája rászorul az áremelésre, mert 3-4-szer annyi energiát használ fel termeléséhez, mint az európaiak. Gref rámutatott, hogy az EU és Oroszország egyaránt védi termelőit, dacára a kölcsönös integrációs törekvéseiknek. Oroszországnak és Európának végérvényesen el kell döntenie, akarnak-e közös gazdasági tér felé haladni, vagy Oroszország inkább “másvalakivel fogja azt létrehozni”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik