Belföld

Medgyessy és Putyin tárgyalásai – helyreállt a bizalom

A helyreállt bizalomról és a dinamikusan fejlődő gazdasági kapcsolatokról beszélt szombaton Szentpéterváron a magyar kormányfő és az orosz elnök. Rendszeres találkozók

Az ITAR-Tassz orosz hírügynök-ség beszámolója szerint  Putyin elnök hangsúlyozta: Medgyessy Péterrel való találkozói immár rendszeresnek minősíthetők. Medgyessy pedig köszönötet mondott Putyinnak azért, hogy meghívást kapott Szentpétervár-ra, ami a bizalom helyreállásá-nak jele a magyar miniszterelnök szerint.

A magyar miniszterelnököt az orosz államfő hívta meg munkalátogatásra a Néva-parti városba. Medgyessy Péter a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy mostani látogatása is jelzi: a két ország között helyreállt a korábbi években megbomlott bizalom. Vlagyimir Putyin a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlődésének dinamizmusát emelte ki.

Mint mondta, a közép- és kelet-európai térségből Oroszország az idén Magyarországgal növelte a legnagyobb mértékben – közel 35 százalékkal – kereskedelmi forgalmát. Hozzátette: orosz részről nem felejtették el, hogy a magyar fél felvetette a kétoldalú kereskedelemben létező magyar hiányt. Emlékeztetett arra, hogy a mostani bővülésben a forgalom orosz részről 33 százalékkal, magyar részről pedig 43 százalékkal növekedett, tehát az Oroszországba irányuló magyar kivitel gyorsabb ütemben bővült.

Nem felejtettük el azt sem, hogy a magyarok szeretnék, ha az orosz piacon ismét megjelenhetnének a régen megkedvelt magyar áruk. A lehetőségekhez mérten igyekszünk ehhez segítséget nyújtani – tette hozzá.

Az orosz elnök azt sem titkolta, hogy Oroszország kettős érzéssel tekint Magyarország közelgő európai uniós tagságára.

Egyrészt örülünk, hogy Magyarország a közeljövőben az EU tagja lesz, másrészt viszont van bizonyos félelem attól, hogy az Oroszországgal szembeni EU-korlátozások Magyarország esetében érvényesek lesznek – mondta. Putyin úgy fogalmazott, mindent el kell követni annak érdekében, hogy az európai bővítés pozitív folyamata ne legyen kedvezőtlen hatással a kétoldalú kapcsolatokra.

Medgyessy Péter is kiemelte, hogy legutóbbi, tavaly decemberi látogatása óta milyen jelentős fejlődés történt a kétoldalú kapcsolatokban. Úgy vélte, ez lehet az alapja a továbblépésnek. A tárgyalások kezdetén Vlagyimir Putyin megköszönte a Konsztantyin-palotának hozott ajándékot: II. Rákóczi Ferenc szobrát, valamint azt a több mint ezer palack kiváló minőségű régi évjáratú tokaji bort, amely a palota Rákóczi-pincéjét fogja gazdagítani.

A mostani magyar-orosz tárgyalások színhelyéül szolgáló palota borospincéjében már 12,5 ezer üveg bort gyűjtöttek össze a világ minden tájáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!