Belföld

Robertson: sürgősen további csapatok kellenek Afganisztánba

Sürgősen meg kell erősíteni a NATO által Afganisztánba vezényelt nemzetközi sapatokat - jelentette ki pénteken Brüsszelben a szervezet főtitkára. George Robertson a NATO-tanács és az Európai Unió (EU) politikai és biztonsági bizottságának együttes ülése után nyilatkozott a sajtónak a belga fővárosban.

Mint mondta, a megbeszéléseken az EU afganisztáni megbízottja is a közép-ázsiai országban állomásozó nemzetközi stabilizációs erők (ISAF) megerősítése mellett foglalt állást.

A hírek szerint a katonák létszámának növelésén túl további helikopterek Afganisztánba küldése is szükséges. Száznyolcvan fő hiányzik a kabuli repülőtéren szolgáló német katonákat felváltó egységből is. A NATO továbbá híján van felderítőknek és elhárítóknak.

A katonai szövetség októberben döntött az afganisztáni nemzetközi stabilizációs erők hatáskörének kiterjesztéséről a fővároson túlra. Jelenleg az első csoport – 450 német katona – telepítése folyik az észak-afganisztáni Kunduz környékére. Tervbe vették további öt egység vidékre küldését, ám ez elegendő csapatfelajánlás híján egyelőre lehetetlen – mutatott rá Robertson.

A főtitkár kifejezte abbéli reményét, hogy a NATO-országok védelmi minisztereinek, illetve külügyminisztereinek jövő heti értekezletein megoldás születik a problémára. A tagállamok védelmi miniszterei hétfőn és kedden, a külügyminiszterek csütörtökön és pénteken folytatnak megbeszéléseket Brüsszelben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik