Belföld

Érdektelenség a tengerentúli börzéken

Az előzetes várakozások szerint a pénteki, rövidített kereskedés kezdetén szerdai szintjük alatt nyitnak a vezető New York-i részvények; az árfolyamok a dollár gyengesége és a Hálaadás Napját a hétvégével összekötő befektetők miatti gyér érdeklődés csökkenhetnek.

Ma makroadatok sem várhatóak, így a rövid idő alatt aligha alakulhat ki erőteljes irányzat. A mai nap legnagyobb eseménye az, hogy a mai az első hétköznapja az évvégi bevásárlási szezonnak.

Minimális süllyedést jeleznek előre a határidős részvényindexek: a decemberi Standard&Poor’s 500-as index 1,90 ponttal 1055 pontra, a Nasdaq futures 4,5 ponttal 1417 pontra, a Dow Industrial futures 17 ponttal 9750 pontra csökkent.

A Hálaadás Napját követő péntek hagyományosan az év egyik legalacsonyabb forgalmú kereskedési napja, ami aligha csodálható, hiszen a tőzsde helyi idő szerint már délután egy órakor bezár. A határidős indexeket leginkább a dollár “nyomasztotta”; pénteken rekordmagasságba emelkedett az euró: árfolyama 1999 januárjában kezdődött története során első ízben jutott 1,20 dollár fölé. A kedvező makroadatok hatását több mint ellensúlyozzák azok az aggályok, hogy a hatalmas folyó fizetési mérleghiány csökkentése érdekében az országnak gyengébb devizára van szüksége.

A pénteki nap reflektorfénye a kiskereskedőkre irányul, hiszen ezt tekintik az év egyik legkiemelkedőbb bevásárló napjának. A “fekete péntek” onnan kapta nevét, hogy a kiskereskedők eredménye ekkor “szokott” veszteségből nyereségbe fordulni, a piros tintás bejegyzéseket ekkor váltják fel a fekete tintával írt profitadatok. Idén pedig – a fellendülésbe kezdő gazdaság, a bizakodó fogyasztók miatt – a legtöbb amerikai kiskereskedő a tavalyinál erősebb karácsonyi szezonra számít. Egyes elemzők a tavalyinál 5-7 százalékkal magasabb bevételt is lehetségesnek tartanak, bár a Wal-Mart Stores Inc. és más áruházláncok megpróbálták lehűteni ezeket a várakozásokat.

Európában elfogyott a kezdeti nyereség, mert a gyenge dollár sújtja a térség nagy exportőreit, így az autó- és gyógyszergyárakat. Az FTSE Eurotop 300 index értéke 0,9 százalékkal 927 pontra, a szűkebb DJ Euro Stoxx 50 index hasonló mértékben 2613 pontra gyengült. Három napos emelkedés után kétharmad százalékos csökkenéssel zárt Tokióban a Nikkei, mert a befektetők banki papírjaik eladásába kezdtek, miután bizonytalanná vált egy várt kormányzati beavatkozás egy helyi hitelintézet megsegítése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik