Belföld

Módosító indítványok a PSZÁF-törvényhez

A kormány egyetért azzal, hogy a befektetések és betétesek védelméről szóló törvényjavaslat ne tartalmazzon olyan passzust, amely alapján a felügyeleti tevékenység során a pénzügyminiszter jogosítványai kiterjednének az egyedi ügyek ellenőrzésére - mondta a kabinet csütörtöki ülését követő budapesti tájékoztatóján a kormányszóvivő.

 “Megerősödnek a pénzügyi felügyelet jogosítványai, és tevékenységének függetlensége is” – hangsúlyozta Gál J. Zoltán a PSZÁF-törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok kapcsán, amelyeket a kormány áttekintett. Kiemelte: a pénzügyminiszternek a jövőben is csak utólagos beszámoltatásra, a szervezeti-működési szabályzat jóváhagyására lesz joga.


A szóvivő kitért arra, hogy a módosító indítványok elbírálásánál a kormány figyelembe vette a bankszövetség javaslatait is. Utóbbiak közé tartozik, hogy a majdan létrejövő felügyeleti tanács tagjainak kinevezését szigorú szakmai szempontokhoz kell kötni. A módosított javaslatban változna a felügyelet vezetőinek javadalmazásával kapcsolatos előírás is. “Az eddigi kirívóan magas keresetük a jövőben inkább a köztisztviselői karban szokásos juttatásokat közelíti majd” – közölte a szóvivő.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik