Belföld

Új időszámítás kezdődik a 2004-es költségvetéssel

Medgyessy Péter miniszterelnök szerint a 2004-es költségvetéssel, az EU tagsággal új időszámítás kezdődik, amely a fejlesztésekről szól.

A kormányfő csütörtökön este a Magyar Rádió Krónika című adásában kifejtette: az emberek számára a biztonság kiemelt fontosságú. “Ezért a jövő évi büdzsé a munkahelyek megőrzését, új munkahelyek teremtését szolgálja, amihez elengedhetetlen az autópályák megépítése, beruházások megindulása” – mondta. Hangsúlyozta: a jövőben támogatja az adók további mérséklését, oly módon, hogy az ne járjon a költségvetési bevételek jelentős csökkenésével, mert például az oktatásra és az egészségügyre nem kevesebbet, hanem többet kellene költeni. “Kész vagyok a kiadások csökkentésére is, de ennek határai vannak” – mondta. Hozzátette: az adóreformmal kapcsolatos feladatot kiadja, ami megvalósítható, azt mihamarabb be is vezetik. Elmondta: úgy látja, hogy László Csaba pénzügyminiszter jól vizsgázott a 2004-es büdzsé összeállításakor, munkájára a jövőben is számít. “Szándékom az, hogy ez a kormány vigye végig az ügyeket, ebben a munkában a kormány minden tagjára számítok” – mondta.


Az önkormányzatok finanszírozásával kapcsolatban a miniszterelnök elismerte, hogy nem jut pénz mindenre, amire egyébként szükség lenne, de az ország teherbíró képességét figyelembe kell venni. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok folyó kiadásai több mint 7 százalékkal nőnek és fejlesztésekre 50 százalékkal több jut. A közszféra béreiről szólva leszögezte: nincs lehetőség további jelentős emelésre. Egy 6 százalékos emelést azonban ebben a körben elfogadhatónak tart, s mint mondta, támogatja, hogy az intézmények bizonyos megtakarításokat béremelésre fordíthassanak. Elismerte, hogy a folyó gazdálkodás szempontjából az intézmények számára próbatétel lesz a 2004-es év.


A városi embereknek a metró beruházás kiemelt fontosságú – mondta a miniszterelnök kérdésre válaszolva. Kijelentette: amint meg lesz a törvényi felhatalmazás erre, aláírja Demszky Gáborral a finanszírozási szerződést. Ez a napokban nem lehetséges, mert Putyin orosz elnök meghívására Oroszországba utazik – tette hozzá. Juhász Ferenc villavásárlásával kapcsolatban leszögezte: a miniszter megfelelő magyarázatot adott az ingatlan vételárának forrására. Hozzátette, hogy a saját pénzével minden állampolgár szabadon rendelkezik az állami forrásokkal azonban szigorúan el kell számolni. Elmondta azt is, hogy bár a kabinet még nem döntött erről, a kormány tagjai jövő évi béremelésüket valamilyen az esélyegyenlőséget szolgáló célra fordítják majd. A miniszterelnök leszögezte, hogy a kiegyezés híve. Jelezte, hogy az elkövetkező hónapokban olyan javaslatokat tesz majd, amelyek révén az ország számára fontos dolgokban a politikai pártok egységes álláspontra juthatnak. “Szükséges, hogy nyíltan vállaljuk az emberek előtt, hogy bizonyos dolgokban egyformán gondolkodunk”- mondta Medgyessy Péter.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik