Belföld

Bush várhatóan hamarosan feloldja az acélvámokat

George W. Bush amerikai elnök, a növekvő nemzetközi nyomás miatt, várhatóan napokon belül terveket jelent be az acél rendkívüli importvámjának eltörlésére vagy csökkentésére - vált ismertté ágazati forrásokból.

A tavaly márciusban kivetett védővámok visszavonásával az Egyesült Államok elegte tenne a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) követelésének, és elébe mehet az Európai Unió ellenintézkedéseinek is, amely napokon belül 2,2 milliárd dollár értékű amerikai árura tervez bevezetni válaszintézkedéseket. Automatikusan december 6-tól lépnek életbe azok a szankciók, amelyeket a nyugat-európai országok érvényesítenek válaszul az amerikai vámokra.


A WTO ugyanis elítélte az Egyesült Államok lépését és ennek hivatalosan is érvényt szerez majd hétfői határozatával. Ettől számítva öt nap után az európai válaszintézkedések alkalmazhatók, ha Bush elnök addig nem oldja fel a büntetővámokat. Az elnök környezetéből származó információk szerint a tizenhat hónapja érvényben lévő büntetővámok éreztetik hatásukat, és a hazai ipar időt nyert a versenyképességének megőrzéséhez szükséges átszervezésekhez. Amúgy számszerűleg a vámok inkább hátrányt, mint előnyt hoztak.


Az elnöki hivatal azt hangoztatja, még nem született semmilyen döntés a kérdésben. Az egyik elképzelés szerint, noha a rendkívüli vámokat részben vagy teljesen megszüntetnék, az acélimport ellenőrzési és engedélyezési rendszerét még fenntartanák továbbra is. Bush elnök hétfőn Detroitba látogat, ahol a nagy acélfelhasználók, mint például az autóipar található. Majd kedden Bush a pittsburgh-i acélrégiót keresi fel. Bush a hazai acélgyártók nyomására 2002. március elején jelentette be a 30 százalékig terjedő vámokat az acélimportra. Ez nagy nemzetközi tiltakozást váltott ki, az EU a WTO elé vitte a kérdést és ellenlépéseket helyezett kilátásba.


Az új vámok minden amerikai acélimportra vonatkoznak, kivéve olyan szoros partnerektől, mint Kanada, Mexikó, Izrael és Jordánia. Brazília könnyítést kapott. A vámok nem vonatkoznak azokra a fejlődő és reformországokra sem, amelyek részaránya az amerikai acélimportban nem éri el a 3 százalékot. Ez utóbbiak közé tartozik egyebek között Bulgária, Horvátország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Törökország és Magyarország. Súlyosan érinti viszont a vám az EU-n kívül Oroszországot, Ukrajnát, Kazahsztánt és Fehéroroszországot is.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik