Belföld

M5-ös – a kormány nem vár tovább

December 5-ig adott haladékot a gazdasági tárca az Alföld Koncessziós Autópálya (AKA) Rt.-nek, hogy ajánlatot tegyen az M5-ös autópálya matricásítására -írja a Népszabadság.

A kormány szándékai szerint a jövő év elejétől az autósok az M1-esen, az M3-ason, illetve az M7-esen érvényes matricával használhatják az Európa legdrágább gyorsforgalmi útjaként emlegetett M5-ös autópályát. A matrica bevezetése után megmaradnak a díjszedő kapuk az M5-ösön, az egy útra szóló díj azonban jelenleginél jóval kevesebb lenne, nem haladná meg a négynapos matrica árának 40 százalékát, azaz a 400-500 forintot.

A matricás díjrendszer kiterjesztése érdekében a gazdasági és a pénzügyi tárca a főváros és Kiskunfélegyháza közti autópályát üzemeltető AKA Rt. kivásárlásának előkészítésére is felhatalmazást kapott a kormánytól. Az, hogy az állam végül is a koncessziós társaság megvásárlásával, vagy egy, a matricaárak kiegészítésére épülő megoldással teremti meg a lehetőséget a matrica bevezetésére az M5-ösön, december elején válik véglegessé.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik