Belföld

Lomnici Zoltán elfogadhatatlannak tartja a bírák diszkriminációját

"Elfogadhatatlan a bírák faj, felekezet vagy akár nem szerinti diszkriminációja" - szögezte le a Legfelsőbb Bíróság elnöke az MTI-nek telefonon nyilatkozva. "Ebben a tekintetben álláspontom konzekvens, a bírói kar védelmében eddig és ezután is minden esetben fel fogok lépni" - jelentette ki a Ljubljanában tartózkodó Lomnici Zoltán a telefonbeszélgetés során.

Lomnici Zoltán ugyanakkor nem kívánt nyilatkozni arról a napokban történt konkrét esetről, amikor egy szkinhed-perben az ügyvéd a bíró származását firtatta. A főbíró hozzátette, hogy szerdán érkezett a szlovén fővárosba, a legfelsőbb bírósági elnökök állandó konferenciájára, és ezért csak késve értesült a Pesti Központi Kerületi Bíróság keddi tárgyalásán történtekről.

Grespik László ügyvéd egy, a Viking Klubban 1999-ben lezajló szkinhed-koncert nyomán közösség elleni izgatással vádolt fiatalember ügyvédjeként a büntetőper első, keddi tárgyalásán azt kérdezte a bírónőtől, hogy zsidó vallású-e vagy zsidó származású-e.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos az eset kapcsán leszögezte, hogy álláspontja szerint jogellenesen kérdezett rá a bíró származására a védő. Grespik László viszont azt hangsúlyozta az MTI-nek, hogy védői kötelessége volt tisztázni a bíró elfogultságát.

Bánáti János ügyvéd, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke az MTI érdeklődésére közölte: a konkrét esetről nem nyilatkozhat. Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy ha igazak a sajtóhírek, akkor a személyes adatok védelméről szóló törvény vizsgálatára, adatvédelmi szakemberek bevonására lehet szükség. “A bírósági gyakorlatban nem ismerek olyan ügyet, ahol az eljáró bírót származása miatt zárták volna ki az ügy elintézéséből. Egy ilyen döntés alkotmánysértő diszkrimináció lenne” – tette hozzá Bánáti János.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik