Belföld

Kerüli a kényes témákat az EU-alkotmány tervezete

Megtette kompromisszumos javaslatait az EU olasz elnöksége az alkotmányozó kormányközi konferencia utolsó előtti fordulója előtt.

Az elnökségi javaslat szívós magyar lobbizás után tartalmaz utalást a kisebbségi jogokra, megkerüli viszont a legérzékenyebb intézményi kérdéseket, így a szavazati rendszer reformját és az Európai Bizottság összetételét. Kevéssé változtak a tanácsi elnökségre és a külügyminiszterre vonatkozó javaslatok is, kevésbé hangsúlyos viszont a kölcsönös védelem lehetősége és kiterjesztették a minősített többségi szavazás lehetőségét a kül- és biztonságpolitikában.

Az 56 oldalra rúgó kompromisszumos csomag, amely konkrét módosításokat javasol az alkotmánytervezet szövegében, az ősszel megkezdődött kormányközi konferencia eddigi, külügyminiszteri és kormányfői szintű találkozóinak eredményeire épít. Ennek megfelelően érint intézményes és nem intézményes kérdéseket is. Gyakorlatilag megkerüli viszont azokat, amelyekben a tagállamok közti ellentétek a legélesebbek voltak – a szavazati rendszer reformjában és az Európai Bizottság összetételében. Ezen javaslat alapján tárgyalnak majd a hét végén Nápolyban a külügyminiszteri találkozón.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik