Belföld

Hulladékfeldolgozó épül Salgótarjánban – 79 millió euróba kerül

Közel 79 millió eurós beruházásban épül meg 2004 tavaszán egy svéd eljáráson alapuló hulladékfeldolgozó üzem Salgótarjánban a térségi hulladéklerakó területén; a beruházásra vonatkozó szándéknyilatkozatot csütörtökön hagyta jóvá a nógrádi megyeszékhely közgyűlése.

Puszta Béla, Salgótarján polgármestere az ülésen ismertette: a budapesti székhelyű Donar Technika Kft. önerős beruházásában épülő létesítmény referenciaüzemként működik majd a városban, mert Európában jelenleg csak Svédországban alkalmazzák a zárt rendszerű Thermo-Rec eljárást.

A kft. 78,75 millió euróra becsüli a beruházás összköltségét. A 7.000 négyzetméter alapterületen épülő hulladékhasznosító üzem berendezése nyersanyagként válogatja ki az újrahasznosítható hulladékot, míg a nem hasznosítható hulladékot – az építési törmelék kivételével – energiahordozóvá alakítja át – mondta el a polgármester.

A jóváhagyott szándéknyilatkozatban a Donar Technika Kft. vállalta, hogy az együttműködés időtartama alatt az értékesítés éves nettó árbevételének egy százalékát átadja az önkormányzatnak, és az üzemeltetés során elsősorban helyi munkaerőt alkalmaz. A megállapodás értelmében az önkormányzat 30 évre adja a kft. ingyenes használatába a területet, a cég pedig tonnánként 100 forintért vásárolja meg a kommunális hulladékot az önkormányzati tulajdonú Városgazdálkodási és Üzemeltetési Kft.-től, ezt az árat évente az infláció mértékével emelik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik