Belföld

A horvátok felülvizsgálják a Barátság-Adria csővezeték tervét

Horvátország folytatja a Barátság-Adria csővezeték kiépítésével kapcsolatos elemzéseket a tervvel szembeni növekvő politikai bizonytalanság ellenére is.

Az orosz olajmezőket az Adriai-tengerrel összekötő vezeték lehetővé teszi a kőolaj kivitelének növelését és a tervben Oroszország, Belorusszija, Ukrajna, Szlovákia, Horvátország és Magyarország venne részt.

Ukrajna a múlt héten nem ratifikálta a tervet, mivel inkább az Ogyessza-Brody, vagyis a Fekete-tengert a lengyel határon lévő Brody-val összekötő vezeték felépítésében érdekelt. Ennek révén kíván függetlenedni kíván az orosz olajszállításoktól. Ukrajna azonban jelezte, hogy még nem hozott végleges döntést a kérdésben. Az Ogyessza-Brody – kapcsolat kiépítésében erősen érdekelt az Egyesült Államok és az Európai Unió is, mivel ezzel lehetővé válna a Kaszpi-tenger menti olaj nyugati kivitelének növelése.

A Barátság-Adria vezeték kiépítése az ukrán bizonytalankodás mellett horvát ellenállásba is ütközik, mivel sokan tartanak attól, hogy a projekt fenyegetést jelent a horvát tengerpartra és a turizmusra nézve. A múlt héten választásokat nyert horvát jobbközép koalíció több tagja nyíltan is ellenzi a tervet és jelezte, hatalomra kerülése esetén leállítja azt. A kormánykoalíció szóvivője közölte lapnyilatkozatában, hogy felülvizsgálják a tervet a környezeti hatások szempontjából és annak fényében hoznak majd róla végleges döntést.

A horvát gazdasági miniszter szerint eddig csak Szlovákia és Magyarország tett eleget a projekt beindításához szükséges jogi feltételeknek. Amennyiben a terv megvalósulna, és a csővezeték a jövő év vége táján munkába állna, úgy fokozatosan emelni lehetne a jelenlegi évi 5 millió tonnáról évi 10 millió tonnára a horvátországi Omisalj mélytengeri kikötőbe szállított orosz kőolaj mennyiségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik