Belföld

Egymilliárd dolláros nyereség egy Gazprom közeli magyar cégnél

A The Moscow Times szerint egymilliárd dollár adó előtti nyereségre tehet szert az Eural Trans Gas Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. magyarországi off-shore kereskedelmi vállalat, amely egy nappal azelőtt kapott ügynöki megbízást az orosz állam ellenőrizte Gazpromtól évi 36 milliárd köbméter földgáz Türkmenisztánból Ukrajnába való szállítására, mint hogy tavaly december 6-án bejegyezték.

Az angol nyelvű orosz lap csütörtöki számában megemlítette, hogy az Eural TG profitja az ukrán Naftohaz monopólium által neki átengedett gázhányad továbbexportálásából származik, leszámítva a Gazpromnak járó csővezeték-használati díjat. A Gazprom azért nem vásárolja fel az Euralt, mert azzal az elvesztené off-shore státusát és a vele járó adókedvezményt. Ehelyett az orosz gázipari óriás csaknem 300 millió dollár kölcsönt is adott a mindössze 12 ezer dollár indulótőkével létrehozott magyarországi cégnek. A Gazprom kisebbségi részvényeseit az is aggasztja, hogy az Eural pusztán kereskedelmi vállalkozás – írta az újság.

A Gazprom által az Euralnak nyújtott pénzügyi támogatás arra mutat, hogy kapcsolataik szorosabbak, mint amennyit az orosz gázgigász elismer – vélte a The Moscow Times, levonva a szerinte esedékes tanulságot: az állami ellenőrzés korántsem feltétlenül jelent nagyobb átláthatóságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik