Belföld

Termálvizes és gázmotoros energiarendszer épül Zalaegerszegen

Négyszázötven millió forintos vállalkozói beruházás keretében 20 százalékos megtakarítást eredményező termálvizes és gázmotoros energiarendszer kiépítését kezdték meg Zalaegerszeg-Pózván, a külsőkórházban - közölték az illetékesek sajtótájékoztatón, szerdán.

Az előzetes geológiai adatokra alapozva 1.800 méter mély, percenként 2.000 liter hozamú és 92 Celsius vizet adó kutat fúrtak a zalaegerszegi külsőkórház területén fűtés és melegvízellátás céljára. Ezzel egy időben a kórházi áram- és mosodai hőellátást biztosító gázmotort rendeltek meg.

Borsos József, az intézményt fenntartó megyei önkormányzat alelnöke elmondta: a közgyűlés által a kombinált energiarendszer létrehozására kiírt tendert – 6 pályázó közül – az Aquaplus Kft. és a Kalor Center Kft. nyerte el.

“A fűtési és áramdíj emelés, és a megyei források hiánya ösztönzött bennünket az ilyen célú pályáztatásra; a tendernyertes két cég finanszírozza a 450 milliós beruházást, garantálva közel 20 százalékos kórházi energiaköltség-megtakarítást is” – tudatta az alelnök.

György Zoltán, az Aquaplus ügyvezetőjének közlése szerint az ország egyik legnagyobb hozamú termálkútja a pózvai, amely nemcsak a külsőkórház, a szomszéd idősgondozó és gyermekotthon, hanem a 2,5 kilométerre lévő Aqua City leendő fedett létesítményének fűtésére és a mellette működő termálstrand vízhőfokának növelésére is bőven elegendő. A maradó melegvízfelesleget pedig visszasajtolják “tárolásra” a víznyerő rétegekbe – mondta a szakember.

A zalaegerszeg-pózvai kombinált energiarendszert – az önálló kórházi áramforrást jelentő és a melléktermék kipufogóhővel a mosodát is ellátó gázgenerátorral együtt – 2004. júniusáig átadják, és később a belvárosi központi kórházépület is kap egy gázgenerátort – mondta György Zoltán.

Szakemberek szerint a zalaegerszegi megyei kórház évi 86 millió forintos energiaszámlája 69-70 millóra csökken a fejlesztés nyomán. A többcélú hasznosítás révén – különösen a termálvíz esetében – a beruházási költség 5-6 év alatt térülhet meg. A fejlesztés lényeges környezetvédelmi hozadéka, hogy évente közel 100 millió köbméter füstgáz szennyezéstől mentesül a környék levegője – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik