Belföld

NATO-gyakorlat a nem NATO-tag Ausztriában

Először tartanak békepartneri NATO-gyakorlatot a nem NATO-tag Ausztriában - adta hírül szerdán a bécsi tömegtájékoztatás az osztrák hadsereg szóvivőjére hivatkozva.

A NATO Partnerség a békéért programjának keretében négy kontines 34 országának közel kétszáz katonája tart logisztikai gyakorlatot december 3-ig Salzburgban Cooperative Support 2003 Austria elnevezéssel. Ausztria 1994 óta tagja a Partnerség a békéért programnak, amelynek első gyakorlatát 1995-ben az Egyesült Államokban tartották.

Megfigyelők emlékeztetnek arra, az utóbbi időben amerikai és brit részről felvetették, hogy Ausztriának fel kellene adnia semlegességét, csatlakoznia kellene a NATO-hoz, és katonai egységet kellene vezényelnie Afganisztánba. Ausztria NATO-tagságát Nicholas Burns, az Egyesült Államok NATO-nagykövete kezdeményezte még augusztusban, osztrák katonai egység Afganisztánba küldését pedig George Robertson leköszönő NATO-főtitkár kérte az osztrák vezetéstől minapi bécsi búcsúlátogatása idején.

A Die Presse című bécsi napilap szerdai számában megerősítette azokat a korábbi hivatalos állásfoglalásokat, amelyek szerint Ausztria nem akar lényegesen módosítani külföldi katonai szerepvállalásán. A lap szerint a kormánypártok és az ellenzék között egyetértés alakult ki abban, hogy továbbra is a balkáni térségben vesz részt nemzetközi katonai akciókban az alpesi ország, és nem fog nagyobb csapategységet Afganisztánba vezényelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik