Belföld

NATO-akciók – jövőre már a komrány dönthet

Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága általános vitára alkalmasnak találta az alkotmánymódosítás tervezetét, vagyis azt, hogy a jövőben a kabinet dönthessen a magyar NATO-kontingens mozgásáról. Valószínűleg még az idén el is fogadhatja a parlament ezt a javaslatot, miután hétfőn eldőlt: sürgősséggel tárgyalhatja az országgyűlés a módosításról szóló indítványt.

A több hónapos négypárti egyeztetés-sorozat végeredményeként olyan tervezet alakult ki, mely alapján jövőre már a kormány dönthet a NATO műveletekben való részvételünkről a washingtoni szerződés negyedik és ötödik cikkelye alapján. A parlament úgy adná át a kétharmados döntés jogát a kabinetnek, hogy közben kötelezné a kormányt a jelentéstételre magyar katonák külföldre küldése esetén.

Nyitrai András, a Honvédelmi Bizottság fideszes tagja a négypárti konszenzus ellenére kifogásolta, hogy a szövegtervezetben a köztársasági elnök előbb szerepel, mint az országgyűlés, hiszen jogosítványát ez utóbbi adja át. Az Igazságügyi Minisztérium képviselője viszont jelezte, a parlament és az államfő egyszerre kapna tájékoztatást, hiszen a köztársasági elnök a hadsereg főparancsnokaként tart igényt erre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik