Belföld

NATO-akciók – jövőre már a komrány dönthet

admin
admin

2003. 11. 26. 12:15

Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága általános vitára alkalmasnak találta az alkotmánymódosítás tervezetét, vagyis azt, hogy a jövőben a kabinet dönthessen a magyar NATO-kontingens mozgásáról. Valószínűleg még az idén el is fogadhatja a parlament ezt a javaslatot, miután hétfőn eldőlt: sürgősséggel tárgyalhatja az országgyűlés a módosításról szóló indítványt.

A több hónapos négypárti egyeztetés-sorozat végeredményeként olyan tervezet alakult ki, mely alapján jövőre már a kormány dönthet a NATO műveletekben való részvételünkről a washingtoni szerződés negyedik és ötödik cikkelye alapján. A parlament úgy adná át a kétharmados döntés jogát a kabinetnek, hogy közben kötelezné a kormányt a jelentéstételre magyar katonák külföldre küldése esetén.

Nyitrai András, a Honvédelmi Bizottság fideszes tagja a négypárti konszenzus ellenére kifogásolta, hogy a szövegtervezetben a köztársasági elnök előbb szerepel, mint az országgyűlés, hiszen jogosítványát ez utóbbi adja át. Az Igazságügyi Minisztérium képviselője viszont jelezte, a parlament és az államfő egyszerre kapna tájékoztatást, hiszen a köztársasági elnök a hadsereg főparancsnokaként tart igényt erre.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

3d illustration of city quarter construction with crane over black background

Lakáskassza: kétharmad a kormány ellen

Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.