Belföld

Magyar vadászgépek védenék Szlovéniát?

Jogszabályok sorozatát kellene módosítani ahhoz, hogy Szlovénia légterét magyar vadászrepülőgépek oltalmazzák - közölte a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese az MTI érdeklődésére szerdán.

“A jelenlegi jogi szabályozás nem engedi az ilyen jellegű együttműködéseket, ezért például módosítani kellene az alkotmányt, a honvédelmi, sőt a légiközlekedési törvényt is” – mondta Bocskai István. Hozzátette: “szakértői egyeztetés folyik a két ország között arról, hogy felmérjék egy ilyen esetleges együttműködés lehetőségeit.”

Mint mondta, jelentősen javítaná Magyarország megítélését a NATO-ban, ha felvállalna egy ilyen jellegű szövetségesi segítséget. A főigazgató helyettes mindezt annak kapcsán mondta el, hogy a Népszabadság című napilap szerdai száma szerint a NATO-ba jövőre belépő Szlovénia tárgyalásokat kezdeményezett arról: magyar vadászrepülőgépek védjék légterét.

Szlovénia ebben az esetben nem vásárolna repülőgépeket, viszont hozzájárulna a magyar gépek üzemeltetési költségeihez. Bocskai István tájékoztatása szerint a szakértők azt vizsgálják, hogy milyen technikai és logisztikai feltételei vannak egy ilyen jellegű együttműködésnek. Hozzátette: ennek a feladatnak az esetleges ellátását jelentősen megkönnyíti, hogy a 2006-ban érkező Gripen vadászrepülőgépek légi utántölthetési képességgel is rendelkeznek.

Az MTI úgy értesült, hogy az előzetes értékelések szerint a kecskeméti katonai repülőtér túl messze van egy ilyen jellegű feladat ellátásához, azonban a pápai reptér NATO-pénzekből hamarosan teljesen megújul és alkalmas lehet a légtérvédelmi feladatok kiszolgálására. Az előzetes elképzelések alapján Olaszország is részt venne a légtérvédelmi feladatokban, sőt, akár az Egyesült Államok is segítséget tudna nyújtani az avianoi légitámaszpontról Szlovéniának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik