Belföld

A K&H első kilenchavi nyeresége meghaladja a 12 milliárd forintot

admin

2003. 11. 26. 17:25

A K and H Bank az év első kilenc hónapjában 12,7 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el, ez 52 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakának nyereségét - mondta Bába Ágnes szenior ügyvezető igazgató a hitelintézet szerdai sajtótájékoztatóján.

A bank mérlegfőösszege 1.371 milliárd forintra emelkedett, ami 15 százalékkal haladta meg a 2002. szeptember végi állapotot. A K and H Bank adózás előtti nyeresége 15,3 milliárd forintot ért el, ami 51 százalékkal nőtt az előző évhez képest. (A K and H Bank mérlegadatait minden esetben konszolidált módon, a nemzetközi számviteli szabályok szerint mutatja be a hitelintézet.)

Kérdésre válaszolva az ügyvezető igazgató közölte: a K and H Equities-botránnyal kapcsolatban a 70 problémás ügyfél egyikének ügyét sem zárták le. Azt is közölte, hogy a könyvvizsgálóval egyeztetve azért nem képeztek céltartalékot az ügy kapcsán, mert a veszteséget még nem tudták számszerűsíteni.

Elmondta viszont, hogy a brókercég botránya ellenére a lakossági betétek nemhogy csökkentek, hanem nőttek a nyár folyamán: a június végi 620 milliárd forintról 630 milliárd forintra emelkedett a lakossági betétek összege szeptember végére. (A K and H Banknál a lakossági betétek összegébe beleértik a kisvállalkozásokét is.)

Ez év szeptember végén a lakossági és kisvállalkozói hitelek összege 145 milliárd forintot tett ki, amely közel 61 százalékos emelkedés 2002. szeptember végéhez viszonyítva. A teljes hitelállomány egy év alatt 183 milliárd forinttal 917 milliárd forintra emelkedett, ami 25 százalékos növekedés.

A lakáshitel-állomány egy év alatt több mint megkétszereződött, a múlt év szeptember végi 56 milliárd forintról ez év szeptember 30-ára 116 milliárd forintra emelkedett. A vállalati hitelezés 20 százalékos bővülésről tanúskodik, a tavaly szeptemberi 664 milliárd forintos vállalati hitelállomány idén szeptember 30-ára 772 milliárd forintra nőtt.

Mindeközben a vállalati betétek a tavaly szeptember végi 378 milliárd forintról az ez évi kilencedik hónap végére 401 milliárd forintra nőttek.

“A lakosság a megtakarításait egyre nagyobb mértékben befektetési jegyekben helyezi el, ezt tanúsítják a bank befektetési alapjainak állományai is” – hangoztatta az ügyvezető igazgató. A K and H Alapkezelőnél 2003. szeptember 30-ig 46 százalékkal növekedett a befektetési alapok állománya, amely összességében elérte a 91,6 milliárd forintot, ezzel az alapkezelő 8,3 százalékos piaci részesedést mondhat magáénak Magyarországon.

Bába Ágnes elmondta: az, hogy a K and H Equities esetében a számlaegyeztetés lezárult. Minden jogos követelést kielégítenek, de csak azokat fizetik ki, amelyeket jogosnak tartanak. Ennek eldöntésére a banknál alakult bizottság illetékes, a 70 problémás ügyfél esetében az egyeztetés nem ért véget.

Az ügyvezető igazgató nyomatékosította: kifizetés még nem történt egyetlen esetben sem. Ahol a bank és az ügyfél hasonló eredményre jutott, az ügyfelek már hozzáférhetnek értékpapírjukhoz. Ha a 70 problémás ügyfél jogi útra tereli az ügyet, a K and H Equities mérlege nem zárható le és nem állapíthatóak meg a tényleges üzleti veszteségek. A bankcsoport mérlegét a következő évben esetleg záradékkal fogadja el a könyvvizsgáló cég. (A bank könyvvizsgálója az Erst and Young.)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.