Belföld

70 ezer gazda nem regisztrálta magát

Eddig 70 ezer agrártermelő nem vette át vagy nem küldte vissza azt a regisztrációs lapot, amelynek kitöltésére az EU-támogatások későbbi felhasználásához lenne szükség – írja a Világgazdaság. 35 ezer gazda elérhetetlennek bizonyult.

A múlt héten lezárult az első nagyobb szakasz az agrártermelők uniós elvárások szerinti, új típusú regisztrációjában. A nyilvántartásba vétel – ideértve az államigazgatási előkészületeket is – október óta tart. Az első körben azok a gazdák kaptak regisztrációs lapot, akik a megyei földművelésügyi hivatalok korábban kialakított nyilvántartásaiban szerepeltek. E bázisok 263 ezer termelő adatait tartalmazták.

Az egyelőre még nem véglegesített összesítés szerint az elmúlt hetekben 225 ezer gazdálkodót sikerült elérni, akik közül 193 ezren vették át a regisztrációs lapokat – tudta meg a lap Vámosi Róberttől, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megbízott igazgatójától. A gazdákat végső soron az MVH regisztrálja, amely az uniós belépés utáni kifizetőügynökségi feladatokat látja el.

A hivatal jelenlegi statisztikái azt tükrözik, hogy eddig 35 ezer gazdát egyáltalán nem lehetett elérni, körülbelül ugyanennyien pedig az adatlapokat nem vették át, vagy nem küldték vissza. Vámosi szerint a regisztrációnak nincs jogvesztő határideje, vagyis most nem esik el a neki járó EU-támogatásoktól az, akit az MVH nem tud nyilvántartásba venni. Ha azonban valaki az új rendszerbe a dotációk jövő évi (várhatóan május-júniusi) igénylési határidejéig sem jelentkezik be, nem juthat a közösségi és nemzeti dotációkhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik