Belföld

Kedvezőbb a vártnál a német bizalmi mutató

A müncheni IFO gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója 95,7 pont lett novemberben - közölték az intézetben kedden.

Az elemzők 95,0 pontra számítottak. Az IFO mutatója hetedik hónapja javult egyvégtében novemberben, bár a 100 pont alatti eredmény jelezte, hogy a megkérdezett hétezer vállalat többsége még nem bizakodó. Októberben 94,3 pont volt a mutató, ezt is kedden közölték, módosítva a korábbi 94,2 pontos adatot. Szeptemberben 92,0 pont, augusztusban 90,8 pont, júliusban 89,3 pont, júniusban 88,8 pont, májusban 87,6 pont, áprilisban 86,6 pont, márciusban 88,1 pont, februárban 88,9 pont, januárban 87,4 pont volt az IFO-mutató. A mannheimi Európai Gazdaságkutató Intézet (ZEW) németországi konjunktúra- és üzleti hangulatmutatója novemberben 67,2 pont volt.


Októberben 60,3 pont volt a mutató, tíz hónapon belül először esett vissza, mert az euró drágulása miatt csökkent a bizalom az export növekedése iránt. Novemberben tizedik hónapja emelkedett egyvégtében a ZEW-mutató. A ZEW mintegy háromszáz intézményi befektető és közgazdász véleményére alapozott mutatója szeptemberben 60,9 pont volt. Augusztusban 52,5 pont volt a ZEW-mutató, júliusban 41,9 pont, nagyot ugorva a júniusi 21,3 pontról. A ZEW-mutató általában megelőlegezi a jobban figyelt IFO-mutatót. A német gazdaság az első félévben – a felmérések szerint javuló hangulat dacára – recesszióba süllyedt, két egymást követő negyedévi visszaesés formájában. A harmadik negyedre ugyan visszatért a negyedéven belüli növekedés, de folytatódott a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.


A szövetségi statisztikai hivatal múlt heti közlése szerint – módosítások után – az idei év így alakult: az első negyedben a GDP 0,2 százalékkal csökkent az előző negyedhez képest, és 0,4 százalékkal nagyobb volt a tavalyi első negyedévinél, a második negyedben a negyedéves csökkenés 0,2 százalékos volt ismét, az egy évvel korábbihoz képest pedig 0,7 százalékos visszaesés mutatkozott, a harmadik negyedben a becslés szerint 0,2 százalékos negyedévi növekedés és a tavalyi harmadik negyedhez képest 0,2 százalékos visszaesés mutatkozott A tavalyi utolsó negyedben a gazdaság stagnált az előző negyedhez képest, és a GDP 0,3 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőttit, a legfrissebb összesítés szerint. Októberben a német kormány csökkentette növekedési várakozásait: Wolfgang Clement gazdasági miniszter szerint a kormány abból indul ki, hogy az idén nulla növekedés lesz, azaz stagnál az euróövezet legnagyobb gazdasága, jövőre pedig 1,5-2,0 százalékos növekményt várnak.


Addig a hivatalos jóslat 0,75 százalékos GDP-növekedés volt erre az évre, és 2,0 százalékos többlet jövőre. Hans Eichel pénzügyminiszter pénteken úgy nyilatkozott, hogy inkább “vörös nulla” növekedés várható, semmint “fekete nullás”, arra utalva, hogy egész évre számítva valójában visszaesés várható – ilyen tíz év óta nem fordult elő -, habár a GDP csökkenése talán nem éri el a 0,5 százalékot. Az utolsó negyedben legalább 0,6 százalékos negyedévi növekedés kellene, hogy Németország elkerülje az éves recessziót. A korrekcióval a kormány csatlakozott a vezető német gazdaságkutató intézetek várakozásaihoz.


A hat intézet az egyeztetett őszi elemzésében szintén nulla növekedést jósolt az idei évre, jövőre viszont a GDP 1,7 százalékos erősödését valószínűsítették. Áprilisban még 0,5 százalékos GDP-növekedést vártak az intézetek az idei évre, és 1,8 százalékosat a jövő évre. Mindez azt jelentené, hogy a német gazdaság az elmúlt tíz évet tekintve az idén teljesít a legrosszabbul. Németország gazdasága 0,2 százalékkal nőtt tavaly. Az 1993-as recesszió óta ez volt legalacsonyobb növekedési ütem, akkor 1,1 százalékkal esett vissza a német GDP. A legnagyobb euróövezeti gazdaság 2001-ben 0,6 százalékkal, 2000-ben 2,9 százalékkal bővült.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik