Belföld

A HDZ-győzelem után nem minősítik le Horvátországot

A nacionalista ellenzék (HDZ) választási győzelme önmagában nem befolyásolja Horvátország adósi megítélését - közölte keddi londoni jelentésében a Standard and Poor's, amely ugyanakkor az eddigi költekezési fegyelem betartására figyelmeztette a majdani új kormányt, és dicsérte az előző vezetés gazdaságpolitikáját.

A nemzetközi hitelminősítő – amely a szuverén hosszú futamú horvát devizaadósságra még éppen befektetőinek tekintett, spekulatív elemeket is tartalmazó BBB mínusz osztályzatot tart érvényben, stabil kilátással – közölte: vizsgálni fogja, hogy az új kormány folytatja-e az előző koalíció sikeres költségvetési konszolidációját. Ha az ország költségvetési helyzetében jelentős romlás következnék be, az “lefelé irányuló nyomást gyakorolna” a szuverén besorolásra – áll a közleményben.

A Standard and Poor’s elismerően szólt a választásokon alulmaradt előző vezetés gazdaságpolitikájáról, kiemelve, hogy a leköszönő koalíció politikailag kényes reformintézkedésektől sem riadt vissza; ezek közé sorolta a cég a bérkiáramlás növekedésének megfékezését, valamint a nyugdíj- és az egészségbiztosítási rendszer átalakítását.

A reformok célja a GDP-arányos konszolidált államháztartási hiány 3,5 százalékra csökkentése volt középtávon, az idei és a tavalyi 4,8 százalékról. Ez csökkentette volna az idén várhatóan a bruttó hazai termék értékének 52 százalékára duzzadó teljes államadósság további növekedésének ütemét is – írták, feltűnően feltételes módban fogalmazva, a Standard and Poor’s elemzői. A hitelminősítő keddi londoni jelentése szerint ugyanakkor a cég nem számol azzal, hogy a HDZ visszatérése Horvátország korábbi nemzetközi elszigeteltségének visszatértét is jelenti. Az utóbbi négy évben lényeges változásokon mentek át a horvátországi demokratikus intézmények, és az ország stabilabb demokráciává vált.

Maga a HDZ is jelentős reformokon esett át Franjo Tudjman néhai elnök uralma óta, és Ivo Sanader, a HDZ jelenlegi vezetője máris hitet tett a horvát EU-tagsághoz szabott valamennyi követelmény teljesítése mellett – áll a Standard and Poor’s közleményében. A cég szerint a besorolásra teherként nehezedik ugyanakkor a romló küladósi helyzet, különösen az, hogy a nettó devizaadósság az idén várhatóan eléri a folyó bevételek 53 százalékát a 2001-ben mért 24 százalék után. A külső hiteligény az idén is valószínűleg meghaladja a központi tartalékok értékét, és jó eséllyel a következő években is jelentősen felette lesz – áll a hitelminősítő jelentésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik