Belföld

A gazdasági kapcsolatokról tárgyalt Major István Boszniában

Major István, a Külügyminisztérium (KüM) helyettes államtitkára hétfőn és kedden Bosznia-Hercegovinában tárgyalt Momir Tosiccsal, a külkereskedelmi és gazdasági kapcsolatok miniszterhelyettesével a kétoldalú gazdasági, kereskedelmi kapcsolatokról, különös tekintettel hazánk közelgő EU tagságára - közölte a KüM az MTI-vel kedden.

A külügyi tárca tájékoztatása szerint a felek egyetértettek abban, hogy a kereskedelmi mérleg egyensúlyát a bosznia-hercegovinai szállítások növelésével lehet elérni. Major István szerint a magyar kivitel olyan termékekből tevődik össze (energiahordozók, élelmiszerek, építőipari anyagok), melyeket a partnerország más piacokról drágábban tudna beszerezni.

A két ország közötti gazdasági együttműködés új eleme, hogy magyar befektetők érdeklődnek bosznia-hercegovinai beruházások iránt – áll a KüM közleményében. Magyarország nemzetközi fejlesztési politikájának egyik fontos célországa Bosznia-Hercegovina. A partnerország részéről elsősorban a kereskedelemfejlesztés, beruházás-ösztönzés, privatizáció és integrációs tapasztalatok iránt jeleztek érdeklődést. A két ország közötti gazdasági együttműködés folyamatossá tétele érdekében a magyar fél átnyújtotta az új típusú, EU-konform gazdasági megállapodásra vonatkozó javaslatát.

A külügyi tárca emlékeztet arra, hogy Bosznia-Hercegovina a nyugat-balkáni országok közül a magyar exporttermékek harmadik legnagyobb piaca. A magyar kereskedelmi mérleg évek óta igen jelentős aktívumot mutat. Magyarország Bosznia-Hercegovina esetében preferenciális vámokat alkalmaz, valamint több üzletember delegációt fogadott, amelynek eredményeként a Magyarországra irányuló bosnyák export mintegy 2,5-szeresére növekedett az év első 9 hónapjában (16 millió dollár), míg a magyar export mértéke 20 százalékos növekedés mellett 205 millió dollárt ért el.

Major István megbeszélést folytatott a nemzetközi közösség (az 1996-os Dayton-i megállapodás óta a helyszínen lévő) képviseletének gazdasági vezetőjével, Patrice Dreiskivel és munkatársával, Garold N. Larssonnal. A KüM közleménye hangsúlyozza: a nemzetközi közösség képviselői hazánkat követendő példaként állítják a szarajevói vezetés elé, ezért kérték, hogy a magyar fél minél szélesebb körűen adja át tapasztalatait. Vizsgálataik szerint a bosznia-hercegovinai befektetések biztonsága megfelel a térség általános színvonalának, sőt néhány vonatkozásban már jobb, mint a térség más országaiban, ezért felhívták a figyelmet a bankszektor megbízhatóságára, a pénz értékállóságára.

A kétoldalú tárgyalásokon Zlatko Hurtic, Bosznia-Hercegovina fejlesztési stratégiájának koordinátora tájékoztatást adott az általa vezetett munkacsoport tevékenységéről, melynek feladata az ország 2007-ig tartó gazdasági stratégiájának kidolgozása. A stratégia célul tűzi ki az ország gazdasági rendszerének harmonizálását és a növekedés tartós pályára állítását, amelynek külön jelentőséget ad, hogy annak tartalmával az országban lakó mindhárom nemzetiség politikai és gazdasági vezetése egyetért.

Mirza Hajrics, Bosznia-Hercegovina Befektetési ügynökségének igazgatója a kereskedelemfejlesztés és befektetés-ösztönzés során szerzett magyar tapasztalatok átadását szorgalmazta – áll a KüM közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik