Belföld

12,8 milliárd forint a költségvetésben a kkv-k támogatására

A jövő évi költségvetési törvény-tervezetben a kis- és középvállalkozások támogatására 12,8 milliárd forint szerepel a gazdasági tárca fejezetében - tájékoztatta az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) balatonfüredi gazdaságpolitikai konferenciájának résztvevőit kedden Apatini Kornélné. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára a kétnapos konferencia megnyitóján hangsúlyozta: az uniós társfinanszírozással a kis- és középvállalkozások számára nyújtható jövő évi támogatás összege várhatóan 11 milliárd forint lesz.

Apatini Kornélné a kiemelt támogatási célok közt említette a műszaki, technológiai fejlesztést, a minőségbiztosítást, a vállalkozások közötti együttműködés szervezését, valamint a közös beruházásokat.

A műszaki fejlesztésre adható támogatási összeg felső határa például az idei 10 millió forint helyett 40 millió lesz – tette hozzá. Mint elmondta: jövőre a vállalkozások közötti együttműködés fejlesztésére – közös irodák, informatikai rendszerek kialakítására – is lehet pályázni. A közös beruházásoknál a költségek 50 százaléka igényelhető majd vissza, de maximum 5 millió forint.

A helyettes államtitkár szólt arról is: egy képviselői indítvány szerint – melyet a kormány támogat – további egymilliárd forint kerülhet még a kis- és középvállalkozásokat segítő célelőirányzatba. Apatini Kornélné közölte: az idén a tárca a mikro-, kis- és középvállalkozások számára kilenc pályázatot írt ki, 2.269 pályázat nyert el eddig támogatást. Sikertelen pályázat 1364 volt. Az év végig még 350 pályázatot bírálnak el. Megjegyezte: 2002-ben a Széchenyi-terv pályázatán csak 967 kis- és középvállalkozó jutott támogatáshoz.

Apatini Kornélné végül kitért arra is, hogy az augusztusban meghirdetett úgynevezett multiplikátor képzési program várhatóan január végén indul majd, amelyben 450-500 személyt vesz majd részt. A képzésben részesültek a mikro-, kis- és középvállalkozások pályázataihoz nyújtanak szakmai segítséget. Apatini Kornélné hangsúlyozta: a kis- és középvállalkozásokról szóló törvény módosítását még az uniós csatlakozás előtt el kell végezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik