Belföld

Változatlan a Jukosz-Szibnyeft egyesülés

Az orosz Jukosz (YUKOS) és a Szibnyeft (Sibneft) olajtársaság vezetői hétfőn nyilvános értekezletet tartottak, hogy lelket öntsenek a részvényesekbe, és megerősítsék, hogy a két cég egyesítése a tervek szerint halad, év végére zárják az ügyletet.

“Az iparág vezetői maradunk akkor is, ha néha nehéz idők járnak” – mondta Simon Kukes, a Jukosz orosz születésű amerikai állampolgár vezérigazgatója, arra utalva, hogy a Jukosz több fő részvényesét és vezetőjét, Köztük Mihail Hodorkovszkijt, az előző elnök-vezérigazgatót adócsalás és sikkasztás vádjával őrizetben tartják az orosz hatóságok.


Elmondta, hogy az egyesült YUKOSSibneft vállalat jövőre napi 2,85 millió hordóra növeli termelését az idei naoi 2,3 millió hordós átlagról. Ezzel a YUKOSSibneft a világon a negyedik számú magán olajtársaság lesz az amerikai ExxonMobil, a brit-holland Royal Dutch/Shell és a brit BP mögött, körülbelül akkora nyersolajtermeléssel, mint az OPEC-tag Venezueláé.


A két társaság az idén 19 százalékkal növelte a termelését, és ez adta a teljes orosz termelésnövekedés felét. A YUKOSSibneft koncesszióiban van a világon a nagyságra második kitermelhető olajtartalék. A Szibnyeft fő részvényeseié lesz az egyesült cég 26 százaléka. Előzőleg a Jukosznál közölték, hogy határidő nélkül elhalasztották a tervezett egymilliárd dollárnyi eurokötvényük kibocsátását, mert elég pénzük van az egyesülés finanszírozására, miután 2,6 milliárd dollárt szereztek bakkölcsönökből.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik