Belföld

Németország elengedné az iraki adósságot

Németország kész egy részt elengedni Irak vele szemben fennálló 4,4 milliárd eurót kitevő adósságából. Ezt Gerhard Schröder német kancellár nyilatkozta a hét végén a Der Spiegel című lapnak.

Korábban Németország csak az adósságfizetés felfüggesztését ajánlotta fel a közép-keleti állam részére, amely a Párizsi Klubba tömörült vezető ipari nagyhatalmaknak – kormányadósságként – összesen mintegy 40 milliárd dollárral felérő összeggel tartozik. Más jellegű kültartozása megközelíti a 80 milliárd dollárt. Schröder fontosnak tartja, hogy a Párizsi Klub mielőbb megállapodásra jusson az iraki adósságokról , elősegítendő, hogy az ország újjáépítéséhez megfelelő tőke álljon rendelkezésre. A kancellár szerint az átütemezés lenne most a legidőszerűbb, de nem kellene kizárni bizonyos adósságrész elengedését sem. Az adósság teljes elengedése a lap szerint azért nem jöhet szóba, mert Iraknak jelentős – pénzzé tehető – olajkincse van.

Ajánlott videó

Kedden késő este jelentették be, hogy a tájékoztató idején életbe lépő szabályozás nyomán véget ér a 480 forintos üzemanyag korszaka: a Mol irányárai szerint a 95-ös benzin immár 641 forintba, a dízel pedig 699 forintba kerül.