Belföld

Két diplomata utazott Irakba a magyar egyetemista halálának tisztázására

Két magyar diplomata utazott Irakba, hogy tisztázza Varga-Balázs Péter halálának körülményeit. A Külügyminisztérium egyben ismételten felkérte az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének képviselőit, segítsék elő, hogy a folyamatban lévő vizsgálat eredményeiről a tárca a lehető legrövidebb időn belül hivatalos tájékoztatást kapjon.

Két magyar diplomata utazott Irakba, hogy tisztázza Varga-Balázs Péter halálának körülményeit – mondta Kovács László külügyminiszter hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában. Balogh László (MDF) azt tudakolta a külügyi vezetőtől, mit tesz a minisztérium az Irakban tartózkodó civilek védelméért, és meg tudja-e mondani, hány magyar állampolgár tartózkodik az országban. Az MDF nem tartja elégségesnek a kormány által az ügy feltárására tett eddigi erőfeszítéseket – mondta a képviselő. Hozzátette: arra kérik a kormányt, hogy kezdeményezze magyar-amerikai vizsgálóbizottság felállítását az eset kivizsgálására.

Kovács László elmondta: nincs olyan jogszabály, amely arra kötelezné a magyar állampolgárokat, hogy külföldön végzett tevékenységükről tájékoztassák a külképviseletet, ezért a Külügyminisztériumnak nincs ismerete arról, hány magyar állampolgár tartózkodik Irakban. A miniszter közölte, hogy az amerikai külügyminisztériumtól eddig csak nem hivatalos tájékoztatást kapott Magyarország, mivel a vizsgálatot végző Pentagon és a CIA még nem fejezte be az eset kivizsgálását. Kovács László beszámolt arról, hogy a Külügyminisztérium hétfőn arra szólította fel az Irakban külföldi vállalatoknál dolgozó magyar állampolgárokat, hogy saját érdekükben jelentkezzenek a bagdadi magyar nagykövetségen.

A Külügyminisztérium szóvivője is megerősítette: két magas rangú diplomatát bízott meg a tárca azzal, hogy a helyszínen vizsgálják ki az Irakban szerencsétlenül járt magyar állampolgár halálának okát. “A diplomaták haladéktalanul elindulnak az iraki fővárosba” – közölte Tóth Tamás. Hozzátette: a Külügyminisztérium ismételten felkérte az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének képviselőit, segítsék elő, hogy a folyamatban lévő vizsgálat eredményeiről a tárca a lehető legrövidebb időn belül hivatalos tájékoztatást kapjon.

A Külügyminisztérium ugyanakkor ismételten felkéri a magyar állampolgárokat, hogy saját biztonságuk érdekében ne utazzanak Irakba – közölte a külügyi szóvivő hétfőn az MTI-vel. A tárca felszólítja az Irakban külföldi vállalatoknál munkát végző magyar állampolgárokat, valamint azokat, akik bármilyen egyéb célból nem hivatalos kiküldöttként tartózkodnak ott, hogy saját érdekükben jelentkezzenek a bagdadi magyar külképviseleten – áll a közleményben.

A minisztérium – mint a dokumentumban olvasható – egyben felszólítja az Irakban bármilyen tevékenységet folytató magyar vagy részben magyar érdekeltségű vállalatokat: haladéktalanul lépjenek kapcsolatba a bagdadi magyar külképviselettel, vagy a Külügyminisztérium konzuli főosztályával, azért, hogy az általuk foglalkoztatott magyar állampolgárok nyilvántartásba kerüljenek.

Az Amnesty International független nyomozást követel

Független nyomozás állapítsa meg az Irakban lelőtt magyar egyetemista halálának körülményeit – követeli az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében az Amnesty International Magyarország. “Követeljük továbbá, hogy a nyomozás eredményeit hozzák nyilvánosságra, és kerüljenek bíróság elé mindazok, akik törvénytelen emberöléssel gyanúsíthatóak” – áll a közleményben.

“Nem tartjuk elégségesnek az amerikai hadsereg jelentését, pártatlan és minden részletre kiterjedő nyomozást követelünk az amerikai hatóságoktól” – mondta Fodor Márk, az Amnesty International nemzetközi emberjogvédő szervezet magyarországi igazgatója.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint november 17-én a Varga-Balázs Péter, magyar egyetemista által vezetett gépjármű nagy sebességgel közelített meg egy amerikai közúti ellenőrző pontot. Az autó a felszólítás és a figyelmeztető lövések ellenére nem lassított, ezért az amerikai katonák célzott lövéseket adtak le a gépkocsira, ami a vezető halálát okozta. Ezt követően a gépkocsi egy amerikai katonai járműnek ütközött, sérülést okozva több katonának.

Az áldozat fivére az MTI-nek elmondta: Varga-Balázs Péter civilként, humanitárius munkát végzett a háborús övezetben.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.