Belföld

Fúziós spekulációk hízlalják a német banki részvényeket

A német banki részvények árfolyama érzékelhetően erősödött azoknak az egyesülési spekulációknak a hatására, amelyek a Der Spiegelben a német pénzügyminiszternek tulajdonított kijelentéseket követték.

A lap szerint Hans Eichel a német bankok egyesülését sürgeti
annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek a nem német ajánlattevők felvásárlásai. Forrásmegnevezés nélkül közölte a Der Spiegel, hogy Eichel erről a kérdésről a Deutsche, a Commerzbank, a HVB Group és a Dresdner Bank vezetőivel folytatott megbeszélést. Banki források szerint a legnagyobb német bankok nem reagálnak erre a felvetésre, a pénzügyminisztérium szóvivője ugyanakkor “teljes képtelenségnek” nevezte a cikket.


Alapkezelők vélekedése szerint a hír hatására felélénkülnek azok a spekulációk, amelyek szerint a külföldi pénzintézetek olcsónak tarthatják a német bankokat, és amennyiben be kívánnak lépni a német piacra, valahogyan el kell kezdeniük a közeledést. Szakértői vélekedések szerint ugyanakkor abszurd feltételezés, hogy a politika nyomása egyesülésre bírhatja a bankokat, a legfontosabb tényezők a gazdasági szempontok maradnak. A piacvezető Deutsche és az ország harmadik legnagyobb bankja, a Commerzbank éppen a múlt héten erősítette meg, hogy nyereségességük javítására koncentrálnak mielőtt egyesülési terveket szőnének. Tény ugyanakkor, hogy számos külföldi bank – köztük a Credit Suisse és a Royal Bank of Scotland – fejezte ki érdeklődését a németországi lehetőségek iránt. A mai hírek hatására a HVB Csoport, Németország második legnagyobb bankja a DAX leginkább erősödő papírja lett, árfolyama 3,6 százalékkal emelkedett; 3,4 százalékkal jutott magasabbra a
Commerzbank részvénye, 3,73 százalékot nyert a Deutsche. Az ágazati index értéke 1,4 százalékkal lett magasabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik