Belföld

Elnapolja egymilliárd dolláros kötvénykibocsátását a Jukosz

A Jukosz (YUKOS) vezető orosz olajtársaság pénzügyi vezetője a hét végén jelezte, hogy a társaság - jobb piaci kondíciókra várva - egyelőre meghatározatlan időre elnapolja egymilliárd dolláros kötvénykibocsátási akcióját.

Eredetileg még ebben az évben jelentkeztek volna a kötvénnyel, de októberben a vállalat már 2004. január-februárra halasztotta a kibocsátást Bruce Misamore szerint azonban elegendő tőkével rendelkeznek a Szibnyefttel való fúzió finanszírozásához, nemrég összesen 2,6 milliárd dollárral felérő hitelt vettek fel, 1,6 milliárdot a SocGen bank, 1 milliárdot pedig a Citibank vezette konzorciumtól. Ez utóbbi fél milliárd dollárra történő kiterjesztését azonban Misamore szívesen látná.


A Szibnyefttel való összeolvadás végelegesítése után viszont kisebb lesz a hiteligény, a két vállalat együttes adóssága az év végén 4,1 milliárd dollár körül lesz. A Reuters emlékeztet rá, hogy az orosz adósságpapírok árfolyama jelentős ingadozást mutatott a Jukosz fő tulajdonosának, Mikhail Hodorkovszkijnak októberi letartóztatását követően, mert a befektetők félni kezdtek, hogy a 90-es évek oroszországi magánosítását a jelenlegi vezetés gyökeresen felülvizsgálja. A Jukosz pénzügyi vezetője megjegyezte még, hogy a moszkvai kormányzat az olajszektor profitját jobban meg szeretné adóztatni, a kormányban vannak, akik úgy érzik: ez az iparág feleslegesen nagy nyereségeket termel ki. Ha az elvonások nőnek, akkor kevesebbet fektetünk majd be – tette hozzá.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik