Belföld

A Donbass tartós jövőt garantál a Dunaferrnek

A Dunaferr privatizációjára pályázó, 40 iparvállalatot magába foglaló, tavaly 2,8 milliárd dollár forgalmat bonyolító, ukrán Donbass Ipari Szövetség (DISZ) elnöke szerint a holdingvállalat "tartós jövőt" tud garantálni a Dunaferrnek - írja az MTI az ukrán cég közleményére hivatkozva.

A holdingvállalat abból az alkalomból adta ki a sajtóközleményt, hogy a holdingvállalat elnöke, Szergej Taruta Budapestre látogatott. Látogatásának az volt a célja, hogy tárgyalásokat folytasson a DISZ és egyik legfontosabb törzsvállalata, az Alcsevszkij Vaskohászati Kombinát által a Dunaferr Rt. privatizációs pályázatán induló konzorcium lehetséges üzleti partnereivel.

Mint a látogatás kapcsán megfogalmazta, “a szilárd pénzügyi és szakmai háttérrel rendelkező DISZ egyik legfőbb célja, hogy a magyar állam partnereként biztosítsa a Dunaferr jövőjét és a dunaújvárosi térség továbbfejlesztését.”

“Tartós jövőt tudunk garantálni a Dunaferr számára” – jelentette ki Szergej Taruta a közleményben megfogalmazottak szerint. A holdingvállalat elnöke, a privatizációra alakult konzorcium vezetője szerint “a dunaújvárosi vasmű szervesen illeszkedhet a DISZ-be és maximális szinergiát élvezhet a vállalatcsoporton belül”.

A 120 ezer főt foglalkoztató DISZ Ukrajna vezető acélipari vállalata, amelynek legfontosabb egységei a Donyecki Régióban vannak. Fő tevékenységi köre az acél, a hengerelt termékek, az acélcsövek és koksz termelése, a vaskohászati és kokszoló berendezések gyártása, s érdekeltségekkel rendelkezik az energetikában, a nehézgép-gyártásban, az építőiparban, a telekommunikációban, valamint a rekreációs és agrár szektorban. Ezek mellett acéltermékek és az iparág kapcsolódó nyersanyagainak nagykereskedelmével is foglalkozik.

Az MTI-hez eljuttatott sajtóközlemény szerint a DISZ a foglalkoztatottság szintjének csökkentése nélkül, a bérek folyamatos fejlesztésével, több sikeres átstrukturálási programot hajtott már végre. Az idén a svájci Dufercoval és az osztrák Voest Alpine-nal közösen – 350 millió dolláros beruházási program keretében – elindította az Alcsevszkij Vaskohászati Kombinát átalakítási programját. A DISZ nemrég fogadott el egy csaknem egymilliárd dolláros nemzetközi fejlesztési tervet, amely 2010-ig határozza meg a vállalatcsoport befektetéseit – olvasható a közleményben.

A DISZ egyike annak a négy cégnek, amelyik a Dunaferr Rt. privatizálására pályázik. A befektető-jelöltek a Dunaferrnél kialakított adatszobákban 3.500 dokumentum alapján elvégezték a cégcsoport átvilágítását. Találkoztak, illetve találkoznak a Dunaferr Rt. menedzsmentjével, a szakszervezet, a bankok, az önkormányzat képviselőivel, s gyárlátogatásokon ismerkedtek meg a vasművel.

Kötelező érvényű ajánlatukat december 8-án nyújtják be az ÉPV Rt. igazgatóságának, s a tulajdonos még az idén eldönti, hogy melyik befektető-jelölt nyújtotta be a legjobb, s a cégcsoport jövője szempontjából legelőnyösebb ajánlatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik