Belföld

Bronfman befektetői csoportja veszi meg a Time Warnert

Az Edgar Bronfman, a Seagram Co. volt elnöke vezette befektetőcsoport veheti meg a Time Warner médiatársaságtől a Time Warner Inc. teljes zenei részlegét - mondták bennfentesek hétfőn hírügynökségeknek.

A befektetőcsoport a múlt hét elején 2,55 milliárd dolláros ajánlatot tett a zenei részlegre, de hétfőn a jólértesültek már 2,61 milliárd dollárról tudtak. Bronfman csoportja a brit EMI zenekiadó csoport ajánlatával versenyzett. Az EMI 1 milliárd dollár készpénzt és 20-25 százalékos EMI-részesedést kínált. Az EMI-t csak a gyártás érdekli a Time Warner zenei részlegéből, a kiadásra és a forgalmazásra nem pályázott. Az utóbbit külön kellene eladni, és akkor a Time Warner összesen 2,8 milliárd dollárhoz juthatna az EMI vezette ügyletből, elemzők szerint. Az esetleges árelőnyt azonban lerontotta, hogy a Bronfman körüli csoportosulás ajánlata egyszerűbb, gyorsabb és pontosabb, hiszen a teljes zenei részleget veszik meg, továbbá az EMI-al kötendő üzlet felügyeleti jóváhagyása kétséges lenne mind az Egyesült Államokban, mind az EU-ban az után, hogy a japán Sony Corp. és a német Bertelsmann AG e hónap elején megállapodott a zenei részlegük egyesítésében.


Az EMI részben részvénycserés ajánlata eleve bizonytalanabbá tette az értéket. Továbbá a Bronfman-féle változatban a Time Warner opciót kap, hogy az ügylet zárása után három évvel 15 százalékot visszavásárlhasson a Warner Musicból az akkori piaci értéknél 25 százalékkal olcsóbban, illetve 19,9 százalékot vásárolhat vissza, ha a befektetők később más zenei csoporttal egyesítenék a Warner Musicot, amely megőrizheti a nevét. A világ nagy zenekiadói igyekeznek egyesíteni erőiket, miután az évi 30-40 milliárd dolláros piacukat gyorsan rontotta a világgazdasági lassulás és a továbbra is gyorsan terjedő számítógépes kalózmásolás.


A felügyeleti hatóságok azonban nem nézik jó szemmel az öt nagy zeneipari cég társulási kísérleteit, mert a verseny korlátozásától tartanak. Az EMI nagyságra a harmadik, a világ legnagyobb médiacsoportjához, a Time Warnerhez tartozó Warner Music a negyedik a világon a zeneipari cégek közül, 12 százalékos piaci részesedéssel. A szakmán kívüli Bronfman-csoportnak nem kell piacfelügyeleti kifogástól tartania. A Time Warner egy ideje eladogat vagyonából, hogy csökkentse a jelenleg 24 milliárd dolláros adósságát. Októberben 1,05 milliárd dollárért túladott a CD- és DVD-gyártó részlegén.


Így a jelek szerint Bronfmannak sikerülhet erőre kapnia két évvel azután, hogy eladta a Seagramot – a Universal Entertainment akkori anyavállalatát – a francia Vivendi SA-nak. Bronfman az 1990-es években a Seagramot likőripari vállalkozásból szórakoztatóipari konglomerátummá fejlesztette az amerikai Universal Studios, az MCA és a PolyGram NV megvételével. Idén év elején Bronfman befektetői csoportot hozott létre a Vivendi teljes szórakoztatóipari részlegének visszavásárlására, de nem járt sikerrel. A Vivendi amerikai film- és tévéüzletágát a General Electric Co. tulajdonában lévő NBC tévétársaság vehette meg, a francia vállalat pedig megtartotta a leválasztott Universal Music, a világ legnagyobb zenekiadó cégének tulajdonjogát.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik