Belföld

Az orosz külügyminiszter Grúziában közvetít

A nemzetközi megfigyelőket is meglepte az a gyorsaság, ahogyan az orosz külügyminiszter, Igor Ivanov Grúziába érkezett, és máris megkezdfte a közvetítést az ellenérdekelt felek között.

Ivanov már szombatról vasárnapra virradóra az ellenzékiek körében mutatkozott, akik elfoglalták a grúz parlament épületét, Sevardnadze grúz elnököt menekülésre késztetve. Ivanov Sevardnadzéval tárgyalt. A grúz elnök bejelentette, hogy kész akár katonai erőt is bevetni az ellenzékkel szemben.

A nemzetközi diplomácia is mozgásba lendült: Colin Powell amerikai külügyminiszter és Kofi Annan ENSZ-főtitkár telefonbeszélgetést folytattak Sevardnadzéval és visszafogottságra intették a grúz vezetőt a BBC szerint. Arra is felhívták a figyelmét, hogy tartsa be a grúz alkotmány előírásait. Korábban a grúz védelmi miniszter, David Tevzadze -Sevardnadzéval ellentétben – úgy nyilatkozott, hogy nem vetik be a hadsereget az ellenzéki tüntetőkkel szemben, akik a november másodikai választások állítólagos meghamisítása miatt kezdtek immár több hetes demonstrációba, majd végül szombaton behatoltak a parlament épületébe, ahol a novemberben “megválasztott” törvényhozás első ülését kívánta volna megtartani.


Az orosz diplomácia aktivitása nem véletlen, és az sem, hogy először az ellenzék körében tűnt fel Ivanov külügyminiszter. Sevardnadze és Moszkva viszonya kiéleződött azóta, hogy az oroszok a grúz elnököt a csecsen gerillák hallgatólagos támogatásával vádolták. A grúzok számára viszont az okoz megoldhatatlannak tűnő problémát, hogy az ott állomásozó orosz csapatok gyakorlatilag kiszakították Dél-Oszétiát a grúz fennhatóság alatt álló területek közül. (Észak-Oszétia egyébként Oroszországhoz tartozik.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik