Belföld

Nem tárgyal tovább a grúz ellenzék, inkább ultimátumot intéz az elnökhöz

A grúz ellenzék vezetője szerint túl késő ahhoz, hogy tárgyaljanak Eduard Sevardnadze elnökkel. Mihail Szaakasvili ellenzéki vezér szerint fél órája van az elnöknek, hogy lemondjon. A félóra már lejárt ugyan, az ellenzék azonban egyelőre nem vonult Sevardnadze rezidenciája elé.

A BBC szerint Igor Ivanov orosz külügyminiszter immár harmadszor próbált az elmúlt huszonnégy órában tárgyalni Sevardnadzével. Az AFP francia hírügynökség azt jelentette, hogy Ivanov az ellenzék vezetőjével együtt jelenleg is a grúz elnöknél tárgyal. Állítólag olyan dokumentumokat vittek Sevardnadzénak, amelyek az elnök lemondását jelentenék – amennyiben persze ő aláírná a papírokat.

Tbiliszi, a grúz főváros utcáin mindenesetre több tízezres tömeg demonstrál, illetve ünnepli a szombati “sikert”, a parlament ülésének meghiúsulását. Az ellenzék egyelőre elhalasztotta azt a menetet, amely a parlamenttől Sevardnadze rezidenciája elé vonult volna. Sevardnadzéhoz mindenesetre ultimátumot intézett Szaakasvili, a grúz ellenzéki vezető. Szaakasvili szerint az elnöknek immár le kell mondania, különben rezidenciája elé vonulnak. (A BBC kiküldött tudósítója szerint egyelőre csak egy kisebb, de igencsak izgatott csoport várakozik Sevardnadze rezidenciája előtt.)


Sevardnadze egyébként felajánlotta, hogy szabad választásokat tartanak, amennyiben a tömeg elhagyja a parlament épületét.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik