Belföld

A külügyi szóvivő Varga-Balázs Péter iraki haláláról

A külügyi tárca azon a napon értesült Varga-Balázs Péter iraki haláláról, amikor a közvélemény; a minisztérium további információkat kért az amerikai féltől - mondta a külügyi szóvivő az MTI-nek vasárnap.

A Külügyminisztérium november 20-án kapott értesítést az esetről. Ekkor tájékoztatta a közvéleményt azokról a részletekről, amelyeket akkor ismert, majd hivatalos diplomáciai úton további részleteket kért az amerikai féltől. Ezt 21-én kapta meg a tárca, és ennek alapján újra ismertette az esetet – közölte Tóth Tamás. Hozzátette: a Külügyminisztérium vezetői, illetve a konzuli szolgálat munkatársai felvették a kapcsolatot az Irakban elhunyt magyar egyetemista családjával.

Tóth Tamás annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy két MDF-es képviselő – Lezsák Sándor és Balogh László – magyar-amerikai-iraki független vizsgálóbizottság felállítását sürgette annak érdekében, hogy tisztázódjanak Varga-Balázs Péter halálának körülményei.

Lezsák Sándor és Balogh László többek között választ kíván kapni arra, megtett-e mindent a Külügyminisztérium a szülők és a magyar közvélemény gyors tájékoztatásáért, illetve mit tesz az iraki magyar diplomáciai képviselet a magyarok biztonságáért.

A Külügyminisztérium az iraki helyzettel kapcsolatban többször felhívta a magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy ne utazzanak a térségbe – hangsúlyozta a külügyi szóvivő. Hozzátette: legutóbb éppen az egyetemista halálát követően szólította fel a minisztérium a magyar állampolgárokat erre. Annak, aki ezt követően mégis Irakba látogat, számolnia kell azzal, hogy igen nehéz körülmények közé kerül – közölte a szóvivő.

Tóth Tamás hozzáfűzte: ezért arra is felhívták a figyelmet, hogy az Irakba érkezők jelentkezzenek be a magyar nagykövetségen. A 27 éves Varga-Balázs Péter civilként dolgozott a háborús övezetben. Az Egyesült Államok azt közölte a Külügyminisztériummal, hogy a magyar egyetemi hallgatót egy ellenőrző pontnál amerikai katonák lőtték le, miután autójával nem állt meg a felszólításukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik