Belföld

Az EU bővítése leáll Románia és Bulgária felvétele után?

A francia Szocialista Párt főtitkárával elköltött reggeli után Románia elnöke, Ion Iliescu megbeszélést folytatott a Matignon palotában Jean-Pierre Raffarin kormányfővel. A két vezető közötti tárgyalás mindkét részről derűlátó sajtónyilatkozatokkal ért véget - írja a Ziua című bukaresti lap.

Míg Ion Iliescu a Románia által Franciaországgal – fő európai partnerével – fenntartott kiemelt kapcsolatot hangsúlyozta, Jean Pierre Raffarin a lehető leghatározottabb biztosítékokat adta arra nézve, hogy betartják a Romániára vonatkozó csatlakozási menetrendet.

A francia kormányfő néhányszor elismételte, hogy Európa „27-esben” épül, mely látszólag ártatlan kifejezés, de ezért a román diplomácia régóta küzd elkeseredetten. E “huszonhétnek” más jelentése is van, mivel Párizsban a választás már nem a „25-ök Európája” és a „27-ek Európája” között, hanem a 27-ek és 28-ak között zajlik. Úgy tűnik, hogy Románia és Bulgária felvételét követően az EU bővítését hosszú időre lezárják és hogy Törökországnak – mely teljesíti a gazdasági követelményeket, de a politikaiakat nem – jobb időkre kell majd várnia. (Bulgáriának pedig Romániát kell bevárnia eszerint.)

Románia és Bulgária az EU olasz elnökségének idején rögzítve szeretné látni a menetrendet is: a csatlakozási tárgyalások lezárása 2004-ben, a csatlakozási szerződések aláírása 2005 közepén és a tényleges csatlakozás 2007 januárjában. Ezen kívül Románia és Bulgária egyenrangú elbánást élvezne az első 10 jelölttel, ami a pénzügyi csomagot illeti.


Forrás: Eurocom Kft./Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Olvasói sztorik