Belföld

Versenyképes a magyar munkavállaló

A magyar munkavállaló szaktudásban, kreativitásban már most is versenyképes az Európai Unióban - hangsúlyozta Csizmár Gábor, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára pénteken.

A Magyar Szocialista Párt budapesti munkás- és érdekképviseleti tagozatának vitaestjét megelőzően Csizmár Gábor az MTI-nek elmondta: a magyar munkaerő gyengesége a mobilitás, illetve a nyelvtudás területén van és utalt arra, hogy a munkaerőnek is alkalmazkodnia kell a piac, a gazdaság változásához.

Hozzátette: megszokott a világban, hogy négy-öt évente az emberek állást, foglalkoztatást, szakmát váltanak és ehhez képezniük kell magukat. Az államtitkár úgy vélekedett, hogy a magyar munkavállalók még nem szoktak hozzá, hogy 50 évesen is be kell ülniük az iskolapadba. Csizmár Gábor elmondta, hogy a kormány ebben segít forrással, ösztönzőkkel, adókedvezménnyel.

A bérfelzárkózásról szólva az államtitkár elmondta, hogy a magyar bérek az Európai Unió átlaga egyharmadánál tartanak. Hozzátette: nehéz meghatározni az európai uniós átlagot. A politikai államtitkár úgy vélekedett, hogy segíteni kell a bérfelzárkózást és ennek több eleme is van. Ezek között az egyik legerősebb tényező, hogy a magyar gazdaság továbbra is versenyképes legyen, bővüljön, a GDP-növekedése többszörösen haladja meg az uniós átlagot. Ez magában hordozza a bérnövekedést, a felzárkózást – tette hozzá.

További tényezőnek nevezte a bérfelzárkózás területén az második szerkezetváltást a magyar gazdaságban, azt, hogy kicserélődnek a munkahelyek, a rosszul bérezett egyszerű betanított munkahelyek száma csökken és nő a szaktudást, szakmai kultúrát igénylő állások száma. Ez magasabb hozzáadott értéket képvisel és így jobban bérezhető – jelentette ki az államtitkár.

Csizmár Gábor elmondta: fontos a bérfelzárkózásban a kollektív bérmegállapodások léte, mert az unióban bevált rendszer az ágazati bértarifa, a kollektív megállapodás. Magyarországon ez még az elején jár, az ágazati párbeszéd fórumok most jönnek létre és ez lehetőséget ad arra, hogy egy-egy ágazatban kollektív bérmegállapodások útján lehessen elérni egy tempósabb bérfelzárkóztatást az unió átlagához.

Csizmár Gábor utalt arra: az európai uniós tapasztalatok azt mutatják, hogy Írország néhány év alatt elérte az uniós átlagot, míg Portugália csatlakozása óta ugyanazon az arányon áll. Az államtitkár szerint olyan megoldást kell találni az uniós gyakorlatból, amely a legoptimálisabb pályát jelenti a bérfelzárkóztatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik