Belföld

Uniós kérdésekben nem egységesek a visegrádi négyek

A visegrádi együttműködést a jövőben egyrészt konzultációs fórumnak lehetne használni az Európai Unión belüli kérdések megvitatására, másrészt fontos szerepet tölthetne be a gazdasági együttműködés elmélyítésében - mondta Varsóban Medgyessy Péter magyar miniszterelnök.

A KEK csúcstalálkozójának zárónapján, pénteken reggel a visegrádi miniszterelnökök találkozót rendeztek. A találkozó után magyar újságíróknak nyilatkozva Medgyessy Péter elmondta: a lengyel, magyar, cseh és szlovák miniszterelnök megegyezett abban, hogy januárban V4 kormányfői találkozót tartanak Csehországban, egyeztetik álláspontjukat a különböző EU-intézmények – az élelmiszerbiztonsággal vagy a határőrizettel foglalkozó intézetek – elhelyezésére.

A Rzeczpospolita című konzervatív lengyel napilap a KEK-csúcsról beszámolva pénteki számában megemlítette, hogy a visegrádi csoport nem egységes az EU alkotmányos szerződésének ügyében. Medgyessy megértéséről biztosította a nizzai szerződésben rögzített szavazási rend megőrzésére irányuló lengyel törekvéseket, a cseh kormány viszont nem osztja ezt az álláspontot, és valószínűleg elfogadja az EU konvent által ajánlott megoldást, annál is inkább, mert ez kismértékben – 3,7-ről 4,00 százalékra – növelné Csehország szavazati súlyát az EU Tanácsában.

Varsóban csütörtökön kezdődött meg a Közép-európai Kezdeményezésnek (KEK) az Európai Unió (EU) bővítése előtti utolsó csúcstalálkozója. A találkozón 17 ország képviselői vesznek részt. A csütörtöki megbeszélés keretében Leszek Miller lengyel miniszterelnök fogadta nyolc ország (Magyarország, Albánia, Ukrajna, Moldávia, Macedónia, a Cseh Köztársaság, Szlovénia és Fehéroroszország) miniszterelnökeit, valamint a bolgár miniszterelnök-helyettest és Szerbia-Montenegró elnökét.

A többi ország képviselői – így Silvio Berlusconi olasz és Wolfgang Schüssel osztrák kormányfő – csak csütörtök este érkeztek a lengyel fővárosba, az első teljes létszámú találkozót péntek reggel tartják.

A csúcstalálkozón elsősorban arról volt szó, hogy milyen előnyök rejlenek a résztvevők számára a tíz ország csatlakozásával jövő májusban 25 tagúra bővülő Európai Unióban.

A házigazda, soros KEK-elnök Lengyelország elnöke, Aleksandar Kwasniewski csütörtök este még négyszemközti megbeszélést tartott Berlusconival, a soros EU-elnök Olaszország miniszterelnökével. Varsó a KEK-csúcstalálkozó alkalmából fel kívánja vetni Berlusconinak a készülő európai alkotmány kérdését, s az arról döntő kormányközi konferencia munkáját.

Kwasniewski még hétfőn jelezte, hogy Varsó védelmébe kívánja venni az Európai Tanácson belüli szavazási rendszernek a nizzai szerződésben javasolt elveit, bár “nem minden áron”. A nizzai elvek szerint ugyanis Lengyelország és Spanyolország csaknem a nagy uniós tagországokéhoz hasonló súlyú szavazattal rendelkezne. Az európai alkotmányról dönteni hivatott kormányközi konferencia által javasolt megoldás viszont ezzel nem egyezik, s a szavazási rendszer a majdani alkotmány tervezetének amúgy is az egyik legvitatottabb kérdése.

Ajánlott videó